درمان توهم و هذیان به روش های مختلفی امکان پذیر است. اختلالات توهم و هذیانی نوعی وضعیت سلامت روان است که در آن فرد نمی تواند واقعیت را از آنچه تصور می کند تشخیص دهد. انواع زیادی از هذیان وجود دارد، از جمله انواع جفاگر، حسود و بزرگ منشی که البته با روان درمانی و دارو قابل درمان است. دلایل مختلفی برای هذیان و توهم وجود دارد از جمله بیماری روانی به نام اسکیزوفرنی، مشکلات سیستم عصبی مانند بیماری پارکینسون، صرع یا موارد دیگر... برای کسب آگاهی بیشتر درباره درمان توهم و هذیان از مشاوره تلفنی روانشناسی مشورت کنید.
اختلال هذیانی نوعی اختلال روانپریشی است. علامت اصلی آن وجود یک یا چند هذیان است. هذیان یک باور تزلزل ناپذیر به چیزی است که نادرست است. این باور بخشی از فرهنگ یا خرده فرهنگ فرد نیست و تقریباً همه افراد دیگر این باور را نادرست می دانند. افراد مبتلا به اختلالات هذیانی اغلب هذیان های غیرعجیب را تجربه می کنند. هذیان های غیرعجیب شامل موقعیت هایی است که احتمالاً در زندگی واقعی ممکن است رخ دهد، مانند دنبال کردن، فریب خوردن یا دوست داشتن از راه دور. این توهمات معمولاً شامل تفسیر نادرست ادراکات یا تجربیات می شود.
در واقع، این موقعیت ها یا نادرست هستند یا به شدت اغراق آمیز هستند. هذیان های غیرعجیب با هذیان های عجیب و غریب متفاوت است، که شامل باورهایی می شود که در واقعیت ما غیرممکن است مانند این که فکر کنید کسی عضوی از بدن شما را بدون هیچ مدرک فیزیکی از شما حذف کرده است!
افراد مبتلا به اختلال هذیانی جدا از موضوع هذیان، اغلب به اجتماعی شدن و عملکرد خوب خود ادامه می دهند. به طور کلی آن ها به شیوه ای عجیب و غریب یا غیرعادی رفتار نمی کنند. این حالت کاملا بر خلاف افراد مبتلا به سایر اختلالات روان پریشی است که ممکن است به عنوان علامت هذیان نیز داشته باشند. با این حال، در برخی موارد، افراد مبتلا به اختلال هذیانی ممکن است چنان درگیر هذیان های خود شوند که زندگی آن ها مختل شود.
در صورت عدم درمان ممکن است منجر به موارد زیر شود:
انواع مختلفی از اختلال هذیانی وجود دارد که بر اساس موضوع اصلی هذیان هایی که فرد تجربه می کند تعیین می شود. انواع اختلال هذیان عبارتند از:
وجود هذیان بارزترین نشانه اختلال هذیانی است که بر اساس نوع آن متفاوت است. یکی دیگر از ویژگی های این وضعیت این است که فرد اغلب از مشکل ساز بودن هذیان هایش خودآگاهی ندارد. آنها نمیتوانند بپذیرند که هذیانهایشان غیرمنطقی یا نادرست است حتی اگر تشخیص دهند که دیگران هذیانهایشان را اینگونه توصیف میکنند. اگر کسی توهمات آزاردهنده، حسادت آمیز یا شهوانی را تجربه کند، ممکن است احساس خشم و رفتار خشونت آمیز وجود داشته باشد. افراد مبتلا به اختلال هذیانی نیز ممکن است در نتیجه هذیان ها دچار اضطراب و یا افسردگی شوند.
علائم اولیه اختلال هذیانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مانند بسیاری دیگر از اختلالات روان پریشی محققان هنوز علت دقیق اختلال هذیان را نمی دانند. با این حال محققان در حال بررسی نقش عوامل مختلفی هستند که ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند، از جمله:
این واقعیت که اختلال هذیانی در افرادی که اعضای خانواده آن ها مبتلا به اختلال هذیانی یا بیماری اسکیزوفرنی هستند شایعتر است نشان میدهد که ممکن است یک عامل ژنتیکی دخیل باشد. محققان بر این باورند که مانند سایر اختلالات روانی، تمایل به ایجاد اختلال هذیانی ممکن است از والدین به فرزندان بیولوژیکی آن ها منتقل شود.
محققان در حال مطالعه این موضوع هستند که چگونه ناهنجاری های برخی از مناطق مغز شما ممکن است در ایجاد اختلال هذیان نقش داشته باشد. عدم تعادل برخی مواد شیمیایی در مغز شما، به نام انتقال دهنده های عصبی، با شکل گیری علائم هذیانی مرتبط است.
شواهد حاکی از آن است که اختلال هذیانی می تواند با استرس ایجاد شود. اختلال مصرف الکل و اختلال مصرف مواد مخدر ممکن است به این وضعیت کمک کنند. حساسیت مفرط و مکانیسمهای دفاعی نفس مانند شکلگیری واکنش، فرافکنی و انکار برخی از نظریههای روانپویشی برای ایجاد اختلال هذیانی هستند. انزوای اجتماعی، حسادت، بی اعتمادی، سوء ظن و اعتماد به نفس پایین نیز از جمله عوامل روانی هستند که ممکن است فرد را به دنبال توضیحی برای این احساسات و در نتیجه ایجاد هذیان به عنوان راه حل کند.
توهم انواع مختلفی دارد. برخی از بیماران تنها یکی از توهمات را تجربه می کنند اما با شدت یافتن آن گاهی دچار توهم از گونه های مختلف می شوند. در توهم حواس پنجگانه دچار مشکل می شوند و چیزهایی که وجود ندارند را درک می کنند. انواع توهم به شرح زیر است. همچنین برای آشنایی با روان پریشی کوتاه مدت کلیک کنید.
چنانچه پیش تر علل رایج هذیان گفته شد در این بند به علل شایع توهمات اشاره خواهد شد. توهمات اغلب ناشی از
متأسفانه، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری توهم و هذیان به دنبال کمک نیستند. اغلب برای افرادی که شرایط سلامت روانی دارند تشخیص اینکه حالشان خوب نیست دشوار است. همچنین ممکن است از مراجعه به درمان خیلی خجالت زده یا بترسند. بدون درمان، اختلال هذیانی می تواند یک بیماری مادام العمر باشد. اما برای پایان یافتن این علائم آزاردهنده باید به یک روانپزشک مراجعه کنید. ابتدا پزشک شما باید بفهمد که چه چیزی باعث توهم و هذیان شما شده است. آن ها در مورد سابقه پزشکی شما می پرسند و یک معاینه فیزیکی انجام می دهند. سپس در مورد علائم شما می پرسند.
آن ها ممکن است نیاز به انجام آزمایشاتی برای کمک به کشف مشکل داشته باشند. به عنوان مثال، نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرام، الگوهای غیرعادی فعالیت الکتریکی در مغز شما را بررسی می کند. می تواند نشان دهد که آیا توهمات شما به دلیل تشنج است یا خیر. ممکن است یک MRI یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی دریافت کنید که از آهنرباهای قدرتمند و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویری از داخل بدن شما استفاده می کند. می تواند متوجه شود که آیا تومور مغزی یا چیز دیگری، مانند ناحیه ای که یک سکته مغزی کوچک داشته است عامل ایجاد چنین توهماتی شده است یا خیر. پزشک شما شرایطی را که باعث توهم می شود درمان می کند. این می تواند شامل مواردی مانند:
درمان اختلال هذیان اغلب شامل روان درمانی (گفتار درمانی) و دارو درمانی است، اما اختلال هذیانی به درمان تنها با دارو بسیار مقاوم است. افراد مبتلا به اختلال هذیانی اغلب به تنهایی به دنبال درمان این بیماری نیستند زیرا اکثر افراد مبتلا به اختلال هذیانی متوجه مشکل یا نادرست بودن هذیان های خود نمی شوند. به احتمال زیاد آن ها به دلیل سایر شرایط سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب به دنبال کمک هستند. افرادی که علائم شدید دارند یا در خطر آسیب رساندن به خود یا دیگران هستند ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان تا زمانی که وضعیت تثبیت شود باشد.
روان درمانی اصطلاحی برای انواع تکنیک های درمانی است که هدف آن کمک به افراد در شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای نگران کننده است. کار با یک متخصص بهداشت روان، مانند روانشناس یا روانپزشک، می تواند حمایت، آموزش و راهنمایی را برای فرد و خانواده اش فراهم کند. از طریق درمان، افراد مبتلا به اختلال هذیانی می توانند یاد بگیرند که علائم خود را مدیریت کنند، علائم هشدار دهنده اولیه عود را شناسایی کنند و برنامه های پیشگیری از عود را توسعه دهند. انواع روان درمانی عبارتند از
داروهای اولیه ای که برای کمک به درمان اختلال هذیان استفاده می شود، داروهای ضد روان پریشی (نورولپتیک) نامیده می شوند. داروها شامل موارد زیر است:
سایر داروهایی که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی ممکن است برای درمان اختلال هذیان تجویز کنند شامل داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند. اگر فرد دارای سطح بسیار بالایی از اضطراب و یا اختلالات خواب باشد، داروهای ضد اضطراب ممکن است کمک کنند. داروهای ضد افسردگی می توانند به درمان افسردگی که اغلب در افراد مبتلا به اختلال هذیانی رخ می دهد، کمک کنند. برای کسب آگاهی بیشتر درباره اختلالات هذیانی از مشاوره روانشناسی مشورت بخواهید.
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*