ترس از ارتفاع یا همان فوبیای ارتفاع از جمله اختلالات اضطرابی است که فرد ترس شدید، افراطی و مداوم از ارتفاع دارد. برای این افراد تصور بودن در ارتفاعات نیز باعث ایجاد اضطراب میشود و به صورت شناختی، حسی و جسمانی بروز مییابد. خوشبختانه روشهای درمانی موثری مانند درمان شناختی رفتاری برای این نوع از فوبیا وجود دارد. در ادامه مقاله به بررسی علل، نشانهها و درمان فوبی ارتفاع خواهیم پرداخت. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید. برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره کنترل استرس کلیک کنید.
به طور کلی فوبیا شامل ترسهای افراطی، غیرمنطقی و مداوم نسبت به یک شی یا وضعیت خاص میباشد. افراد مبتلا به فوبیای ارتفاع به طور فعالانهای از رفتن به ارتفاعات، ساختمانهای بلند، آسانسورهای شیشهای بیرون از ساختمان و... اجتناب میکنند. حتی تصور بودن در جایی بلند برای این افراد موجب اضطراب شدید میشود و علائم فوبیا را تجربه خواهند کرد. فوبیای ارتفاع دارای سه بعد میباشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. برای اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
این بعد از ترس مربوط به تفکراتی است که فرد در مورد ارتفاع دارد. به طور مثال نوع نگرش فرد نسبت به سقوط کردن از ارتفاع مربوط به بعد شناختی میباشد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه انواع فوبیا کلیک کنید.
احساسات شامل هرگونه رفتار غیرقابل کنترل مانند ترس و اضطراب شدید میباشد که فرد در هنگام قرار گیری در موقعیت ارتفاع از خود نشان میدهد.
علائم جسمانی همان علائم فیزیولوژیکی هستند که فرد از خود نشان میدهد و شامل بالا رفتن ضربان قلب، تعریق شدید، سرگیجه، مشکل در تنفس، لرزش دست و پا میباشد.
افراد مبتلا به ترس از ارتفاع در زندگی روزمره خود دچار مشکل میشوند. به عنوان مثال بالا رفتن از نردبان، رانندگی کردن روی پل، چرخ و فلک، ایستادن در تراس و موقعیتهای مشابه برای آنها اضطراب شدید به همراه دارد. تمام اینها میتواند منجر به اختلال در سبک زندگی فرد و پایین آمدن کیفیت زندگی او شود تا جایی که باعث بروز اختلالات روانی دیگر از جمله اضطراب، افسردگی و وسواس فکری عملی گردد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه افسردگی کلیک کنید.
علائم فوبیای ارتفاع در افرادی که به آن مبتلا هستند متفاوت است. در موارد خفیف افراد مبتلا ممکن است هنگام بودن در ارتفاعات احساس تنش و دلشوره داشته باشند، اما در موارد شدیدتر حتی تصور بودن در ارتفاعات برای فرد، علائم شدید اضطراب و سرگیجه را به همراه دارد.
اولین نشانه ترس از ارتفاع سرگیجه است. افراد مبتلا هنگامی که در بلندی قرار میگیرند دچار سرگیجه می شوند. دیگر علائم فوبیای ارتفاع شامل موارد زیر میباشد.
1- اضطراب افراطی در هنگام بودن در ارتفاعات
2- ایجاد علائم جسمانی و روانی ترس مانند بالا رفتن ضربان قلب و احساس دلهره شدید بلافاصله بعد از بودن در ارتفاعات
3- تلاش بسیار زیاد برای عدم مواجهه با مکانهای بلند
4- این علائم بیشتر از 6 ماه در فرد ادامه دارند و بر عملکرد وی در زندگی اجتماعی و روابط بین فردی و شغلی تاثیر منفی میگذارد.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه
دیدگاه ها دیدگاهتان را بنویسید