اعتیاد به بازی های کامپیوتری، پیامدها و راهکارهای درمان
پاعتیاد به بازی های کامپیوتری چیست؟ چگونه وابستگی به بازی کامپیوتری را کنترل کنیم؟ امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روز افزون بازی های کامپیوتری اقشار زیادی نسبت به انجام بازی های کامپیوتری علاقه نشان می دهند. از کودکان و نوجوانان تا بزرگسالان ممکن است ساعات زیادی را وقف بازی های ویدئویی و هیجان انگیز بکنند. برای دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.
اعتیاد به بازی های رایانه ای
بازی های کامپیوتری تا زمانی که تاثیر نامطلوبی بر زندگی شما نگذارد، می تواند یک سرگرمی مناسب باشد. اما اغلب اوقات افراد به دلایل مختلفی به سمت آن جذب شده و زمان و امکانات ذهنی خود را صرف این بازی ها می کنند؛ که آفات زیادی به همراه دارد و می توان گفت شیوه ی استفاده از این ابزار تبدیل به اعتیاد می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه اعتیاد رفتاری کلیک کنید. بیماری اعتیاد به بازی کامپیوتری یک الگوی رفتار بازی دیجیتال یا بازی ویدیویی است که اغلب در بین کودکان و نوجوانان اتفاق می افتد، به طوری که فرد علاقه ی زیادی به انجام بازی داشته و با وجود آفات و آسیب های بازی کامپیوتری، آن را اولویت کارهای خود قرار می دهد و به انجام آن ادامه می دهد. البته هر نوع بازی کردن کامپیوتری را نمی توان به عنوان اختلال بازی کامپیوتری یا اعتیاد به بازی معرفی کرد و این موضوع نیاز به بررسی روان پزشک و روان درمانگر دارد و زمانی می توان گفت این موضوع بیماری و اعتیاد به شمار می رود که الگوی بازی کردن بسیار شدید باشد و بر جنبه های دیگر زندگی از جمله تحصیل و روابط اجتماعی و شغل و روان و ... تاثیر منفی بگذارد و قسمت های دیگر را با اختلال روبرو کند.
علت علاقه افراد به بازی های کامپیوتری
یکی از مهمترین دلایل علاقه و اشتیاق نوجوانان به بازی های یارانه ای، روی آوردن به آنها برای پر کردن اوقات فراغت شان است. این بازی ها هیجان بالایی تولید می کنند و جذاب هستند. بنابراین کودکان و نوجوانان که اغلب از آفات این بازی ها آگاه نیستند به سمت آنها جذب می شوند و بازی های ویدئویی را به عنوان سرگرمی و برای پر کردن وقت خود انتخاب می کنند. اما با بازی کردن و درگیر شدن با این بازی ها، در قالب شخصیت بازی رفته و برای پیروز شدن تلاش می کنند که باعث کشش بیشتر و وابستگی آنها به بازی ها می شود. از سوی دیگر برخی از بازی ها به شکل گروهی انجام می شود که باعث ارتباط افراد به دیگر اشخاص و تمایل بیشتر به ادامه ی بازی می شود. که در این چرخه و در مسیر بازی با ترشح اندروفین در مغز و ایجاد حس خوشایند، علاقه و جذب بیشتر افراد به بازی بیشتر شده و تبدیل به اعتیاد می شود.
نشانه های اعتیاد به بازی رایانه ای
مطابق با تعریف سازمان بهداشت جهانی، علائم و نشانه های اعتیاد به بازی های کامپیوتری در فاصله ی 12 ماه مشخص می شود. از دیگر راه های فهمیدن این موضوع نیز استفاده از تست های اعتیاد به بازی های کامپیوتری است. از جمله نشانه های اعتیاد به بازی موارد زیر است.
استفاده ی بیش از حد از بازی های رایانه ای، باعث به وجود آمدن مشکلات جسمی و روحی و صدمه به زوایای مختلف زندگی فرد می شود و عملکرد او را در قسمت های مختلف دچار اختلال می کند. از جمله ی این آسیب ها موارد زیر است.
1-وابستگی به بازی کامپیوتری | آسیب به بینایی و مهره های گردن و کمر
استفاده ی طولانی مدت از کامپیوتر و تبلت و انجام بازی های کامپوتری برای مدت زیاد باعث می شود که چشم ها انعطاف پذیری خود را نسبت به تنظیم فواصل از دست می دهند و شخص دچار ضعف بینایی و نزدیک بینی می شوند و فرد در هنگام خیره شدن به صفحه مانیتور باید فاصله ی یک متری با صفحه نمایش را رعایت کند. همینطور صفحه مانیتور را روی نور کم تنظیم کند و از عینک های مخصوصی که آنتی رفلکس هستند استفاده کند، تا از تابش نورهای مضر جلوگیری کند. برای دریافت مشاوره تلفنی فردی کلیک کنید. نشستن طولانی مدت جلوی کامپیوتر و استفاده ی زیاد از آن باعث می شود که به مهره های ستون فقرات و گردن و کمر آسیب وارد شود. ممکن است مهره های کمر دچار ساییدگی شود. همینطور به استخوان مچ دست نیز آسیب وارد می شود. بنابراین در هنگام استفاده از کامپیوتر بهتر است، به نحوه ی نشست روی صندلی دقت کنید و کاملا صاف بشینید و گردنتان مقابل مانیتور قرار بگیرد. برای جلوگیری از آسیب به عضلات سعی کنید، روزانه ورزش های مناسب عضلات گردن و مچ دست را انجام بدهید و سعی کنید هنگام نشستن زانوی شما با زمین قائم باشد و از خم کردن بیش از حد آن خودداری کنید.
2-پرخاشگری و تمایل به انزوا و افت تحصیلی
بازی های کامپیوتری اغلب تهاجمی هستند و برای این که فرد بتواند در این بازی ها خوب پیش برود به خشونت روی می آورد و دچار هیجان می شود و نم نم این موضوع باعث افزایش پرخاشگری و تحریک پذیری فرد می شود و از طرفی علاقه ی زیاد به تجربه ی این هیچان و حس تلاش برای برنده شدن باعث می شود مدت زیادی از جمع فاصله بگیرند و به بازی بپردازند که حاصل آن انزوای بیشتر شخص و پناه بردن او به تنهایی و بازی است. معمولا دانش آموزانی که به بازی های کامپیوتری اعتیاد پیدا می کنند دچار افت تحصیلی می شوند؛ زیرا زمان خود را اغلب به بازی و نشستن پای کامپیوتر می گذرانند و دیگر علاقه به درس خواندن ندارند. بنابراین وقتی برای رسیدگی به درس و تکالیف خود نمی گذارند. این موضوع نیز در مدت زیاد باعث می شود که بازدهی تکالیف و درس خواندن آنها کاهش پیدا می کند.
3-مشکلات روحی و روانی و افسردگی
افراط در استفاده از کامپوتر و بازی کردن باعث می شود ارتباط افراد خانواده با یکدیگر کم می شود و باعث می شود آنها کمتر با همدیگر تعامل مثبت داشته باشند، ضمن این که روابط سطحی و سرد شده و بازخوردها با بدرفتاری و عصبان