مهمترین عملکرد مخچه در بدن کنترل حرکات و حفظ تعادل در انسان میباشد. همچنین حرکات ارادی و ظریف بدن نیز توسط مخچه کنترل و انجام میشوند. در صورتی که کارکرد مخچه با مشکل مواجه شود، مشکلاتی در تعادل بدن ایجاد میشود. مخچه از قسمتهای مغز و سیستم عصبی است که نقش بسیار مهمی در بدن ایفا میکند. مخچه نیز همچون مغز از دو نیمکره تشکیل شده است اما تفاوتی که با مغز دارد این است که هر یک از نیمکرههای مخچه، قسمت موافق خود را در بدن کنترل میکند. در ادامه مقاله به بررسی کامل عملکرد مخچه در بدن میپردازیم.
مخچه یکی از بزرگترین قسمتهای مغز میباشد که به شکل بیضی مانند در حفره عقب جمجمه قرار دارد. مخچه بخشی از دستگاه عصبی میباشد و از دو نیمکره تشکیل شده است. همچنین حرکات ارادی بدن را نیز کنترل میکند و در حفظ تعادل بدن نقش دارد. مخچه از دو قسمت خاکستری و سفید تشکیل شده است که بخش سفید در داخل مخچه و بخش خاکستری در بیرون آن قرار دارد. قشر مخچه یکی از لایههای بخش خاکستری میباشد که سطح مخچه را فراگرفته است. قشر مخچه دارای شیارهای عرضی و موازی است که هر یک از آنها عمقهای مختلفی دارند.
هر یک از نیمکرههای مخچه، قسمت مربوط به خود را کنترل کرده و از این نظر متفاوت از بسیاری از بخشهای بدن هستند چرا که به طور معمول قسمتهای مغز، کنترل بخشهای مخالف خود را برعهده دارند. عملکرد مخچه در بدن شامل موارد زیر است.
* مخچه حرکات بدن را هماهنگ میکند و این هماهنگی باعث میشود حرکات نرم و با دقت انجام شوند. در صورتی که عملکرد مخچه با اختلال مواجه شود، بیماری ترمور (حرکات غیرعادی عضلات بدن) یا آتاکسی (بی نظمی در حرکات بدن) به وجود میآید.
*عملکرد دیگر مخچه، کنترل تعادل بدن و ثابت نگه داشتن وضعیت آن میباشد. اختلال در این بخش باعث بیماری هیپوتونی میشود و عضلات بدن دچار ضعف شده و تعادل از بین میرود.
برای آگاهی بیشتر در زمینه
دیدگاه ها دیدگاهتان را بنویسید