خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با بزهکاری نوجوانان پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.
در دوران نوجوانی یکی از مسائلی که توجه به آن از اهمیت زیادی برخوردار است علل بزهکاری نوجوانان و راهکارهایی برای کاهش و کنترل این رفتار است. در واقع یکی از اصلیترین دلایل رفتار بزهکارانه تاثیرپذیری بالایی است که در این دوران از گروه همسالان وجود دارد. علاقهای که نوجوانان به ارتباط با همسالان خود پیدا میکنند باعث میشود که اگر در میان افرادی قرار بگیرند که الگوهای رفتاریشان چندان شباهتی با خانواده ندارد؛ آنها به سمت ارزشهایی مغایر با اصول خانواده حرکت کنند. با این حال از آن جایی که رفتارهای بزهکارانه در حال افزایش است، نقش جامعه و والدین در اصلاح رفتار و پیشگیری از این رفتارها باعث خواهد شد تا جامعه به سمتی حرکت کند تا کمتر شاهد اینگونه معضلات اجتماعی باشیم. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.
به اعتقاد مراجع قانونی انجام هرگونه عملی که طبق قانون کشور جرم محسوب شده و فرد را تحت پیگرد قانونی قرار میدهد بزهکاری نامیده میشود. بزهکاران میتوانند در هر گروه سنی قرار داشته باشند. به اعتقاد روانشناسان اعمال قانون، در مورد نوجوانان میبایست تا حدودی انعطاف بیشتری داشته باشد چراکه برخلاف تصور، نوجوانان چندانکه باید بر روی رفتارهایشان کنترل ندارند. قرار گرفتن در دوره سنی نوجوانی به این معناست که مغز فرد هنوز بهطور کامل رشد نکرده و این مسئله باعث میشود که آنها کنترلی بر روی بعضی از رفتارهایشان نداشته باشند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه نوجوان کلیک کنید.
کنترل رفتار ما به دست دو بخش مجزای مغز قرار دارد. بخشی از مغز به دنبال جستجوی پاداش، هیجان و انجام رفتارهای دلبخواهی هست به عبارتی این بخش از مغز، شما را به انجام رفتارهایی که هیجان و خوشحالی بالایی را برایتان ایجاد میکند سوق میدهد. ویژگی این بخش از مغز آن است که این هیجان خواهی را بدون توجه به شرایط و مقتضیات محیط یا پیامدهایی که رفتار میتواند به دنبال داشته باشد از شما تقاضا میکند.
بخش دوم که از آن بهعنوان رفتار منطقی یاد میشود بخشی از مغز است که کنترل رفتار شما را با توجه به شرایط محیطی و همچنین پیامدهای احتمالی رفتار تحت کنترل قرار میدهد. مطالعات نشان میدهد که در مغز نوجوانان هر دو بخش همچنان در حال رشد هستند و البته غلبه با بخشی است که شما را به سمت هیجانات سوق میدهد. بخش منطقی مغز تا زمانی که فرد به سن ۲۰ سالگی نرسیده باشد تقریباً تسلطی بر رفتار شما ندارد. به همین خاطر این رشد نایافتگی مغزی ممکن است نوجوانان را به سمت رفتارهای بزهکارانه سوق دهد.
در یک آزمایش از نوجوانان خواسته شد تا یک تست مربوط به رانندگی را در محیط آزمایشگاهی انجام دهند. مشاهدات نشان میداد در صورتی که نوجوانان بهتنهایی مورد آزمایش قرار بگیرند، به لحاظ رعایت قوانین و شیوه رانندگی، آنها درست مثل بزرگسالان رفتار میکنند. اما چنانچه دوستانشان در محیط آزمایشگاه حضورداشته باشند حتی اگر به آنها اجازه هیچ واکنشی داده نشود، نوجوانان در رفتارشان ریسک و خطرپذیریهای بیشتری خواهند داشت تا جایی که میزان رفتار پرخطر در رانندگی نوجوان دو برابر افزایش پیدا میکند.
روانشناسان معتقدند علاقهای که نوجوانان به خوب و مطلوب ارزیابی شدن از جانب گروه همسالانشان دارند، باعث میشود تا رفتارهایشان چندان منطقی شکل نگیرد. به عبارتی آنها میخواهند به دوستانشان نشان دهند که توانایی انجام رفتارهای هیجانانگیزی را دارند.
به اعتقاد روانشناسان قشر پیش پیشانی مغز، بخشی است که کنترل رفتار را به عهده دارد. این قسمت از مغز در قسمت جلویی یا همان پیشانی قرار گرفته و وظیفه آن کنترل رفتار بر اساس اصول منطقی است. مشاهدات نشان میدهد که این بخش از مغز در زمان نوجوانی هنوز رشد کاملی نداشته و به عبارتی نوجوانی زمانی است که این بخش از مغز در حال رشد یافتن و بر عهده گرفتن کنترل رفتار از طریق برقراری ارتباط مؤثر با سایر بخشهای مغز است. این مسئله که بخش پیشانی در مغز نوجوانان هنوز به حد کافی رشد نایافته است باعث میشود تا در برخی از موارد شاهد انجام رفتارهای غیرمنطقی از سوی آنها باشیم.
برای اطلاع بیشتر در زمینه رشد مغز در نوجوانی کلیک کنید.
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*