ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7
ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7

اندام تناسلی مردان | اجزاء و اهداف دستگاه تناسلی مردان


خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با اندام تناسلی مردان پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.


اندام تناسلی مردان از ساختار و اجزای مختلفی تشکیل شده است و دارای اندامی بی‌استخوان و غضروفی می‌باشد. از وظایف اصلی این اندام می‌توان تولید اسپرم را نام برد که آن را به شکل منی در می‌آورد و درهنگام برقراری رابطه با شریک جنسی خود، آن را تخلیه و وارد دستگاه تناسلی زن می‌کند. از دیگر وظایف دستگاه تناسلی مرد، تولید هورمون‌های مردانه برای بلوغ و ظاهر مردانه است. در واقع اندام تناسلی ابزاری برای برقراری رابطه جنسی است. هرگونه اختلال در عملکرد آلت تناسلی می تواند در کاهش کیفیت رابطه جنسی تاثیرگذار باشد. همین امر زمینه ساز مشکلات جنسی و خانوادگی و رونی خواهد شد. در صورت مشکلات جنسی و روانی می توانید با دریافت مشاوره در این زمینه به راحتی بر مشکلات خود فائق شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره جنسی کلیک کنید.

تماس با مشاور

 

اهداف اندام تناسلی مردان

هدف اندام‌ تناسلی مردان این است که وظایف نام برده زیر را با موفقیت و به درستی انجام دهد.

- برخلاف دستگاه تناسلی زنان، بخش بیشتر دستگاه تناسلی مردان در بیرون از بدن او قرار گرفته است. این ساختارهای بیرونی شامل آلت تناسلی، کیسه بیضه و بیضه‌ها می‌باشد.

- تخلیه اسپرم در دستگاه تناسلی زنانه در زمان رابطه جنسی، تولید و ترشح هورمون‌های جنسی مردانه که نقش مهمی در حفظ دستگاه تناسلی مردان دارد.

- تولید، نگهداری و انتقال اسپرم و مایعات محافظ منی.

سایز اندام تناسلی مردان در حالت طبیعی بین 10 تا 15 سانتیمتر است. البته اختلاف جزئی با این سایز نمی تواند دلیل مشکل در آلت باشد. اما آنچه به عنوان باور غلط وجود دارد این است که سایز آلت تناسلی مردان در کیفیت روابط زناشویی آن ها موثر است. باید اذعان داشت که اینگونه نیست. زیرا لذت جنسی به عوامل زیادی بستگی دارد. طبق آمار بیشتر از 85% زنانی که رابطه جنسی رضایت بخشی با همسر خود دارند، سایز آلت همسران خود را چندان موثر نمی دانند. معاشقه قبل از دخول و شناخت نقاط حساس بدن زن می تواند مهمترین تاثیر را در کیفیت رابطه جنسی داشته باشد.

اینفوگرافیک اندام تناسلی مردان

اینفوگرافیک اندام تناسلی مردان

اجزاء اندام تناسلی مردان

آلت تناسلی

این اندام مذکر در رابــطه جنسی به کار گرفته می‌شود که دارای سه بخش می‌باشد.

ریشه

به دیواره شکم می‌چسبد.

بدنه یا تنه

بدنه آلت در اندام تناسلی مردان، به شکل استوانه‌ است و سه فضای دایره‌ای شکل دارد. این فضاها دارای بافت اسفنجی خاصی هستند. این بافت حفره‌های بزرگ زیادی دارد که در زمان تحریک جنسی مرد از خون انباشته می‌شوند. وقتی که آلت پر از خون می‌شود، سخت شده و به حالت افراشته در می‌آید که در زمان رابطه جنسی به آن اجازه دخول می‌دهد. پوست روی آلت کشسان و نرم است که بتواند با تغییرات اندازه آلت در زمان نعوظ منطبق شود.

حشفه

حشفه قسمت مخروطی شکل در انتهای آلت است. حشفه را سرآلت نیز می‌گویند. این قسمت با لایه‌ای از پوست نرم پوشیده شده که پوست حشفه (غلفه) نامیده می‌شود. بعضی وقت‌ها این پوست زمان ختنه مردان حذف می‌شود. دهانه مجاری ادرار، یا همان لوله‌ای که منی و ادرار را انتقال می‌دهد در نوک آلت می‌باشد. 

زمان ارضا شدن مردان، مایع منی که حاوی اسپرم است، از انتهای آلت تخلیه می‌شود. زمانی که آلت در حالت نعوظ است، جریان ادرار از مجاری ادرار قطع شده و در زمان ارضاء تنها منی اجازه خارج شدن دارد.

کیسه بیضه 

کیسه بیضه در اندام تناسلی مردان در واقع یک پوست کیسه مانند است که در زیر آلت چسبیده می‌باشد. این کیسه دارای بیضه‌ها، عصب‌ها و رگ‌های خونی زیادی است. کیسه بیضه مثل یک «دستگاه کنترل دما» برای بیضه‌ها عمل می‌کند. برای تولید طبیعی اسپرم، دمای بیضه باید کمی سردتر از دمای بدن باشد. عضلات خاصی که در دیواره کیسه بیضه قرار دارند، به آن اجازه انقباض و شل شدن را می‌دهند و برای گرم‌تر شدن بیضه‌ها را به بدن نزدیک و برای کاهش دما بیضه‌ها را از بدن دور می‌کنند. در مواقعی ممکن است به دلیل اختلال در عملکرد بیضه ها کیفیت و تعداد اسپرم ها کاهش یابند. برای مطالعه مقاله راه های افزایش اسپرم در مردان کلیک کنید.

بیضه‌ها در اندام تناسلی مردان 

بیضه‌ها اندام‌هایی بیضی شکل و در حدود اندازه یک زیتون بزرگ هستند که در کیسه بیضه قرار دارند و از هر دو جهت با ساختاری به نام طناب بیضه‌ای محکم شده‌اند. اکثر مردها دو بیضه دارند. بیضه‌ها وظیفه تولید تستوسترون، اصلی ترین هورمون جنسی مردان و تولید اسپرم را دارند. در درون بیضه توده‌های لوله مارپیچی وجود دارد که به آن‌ها لوله‌های منی ساز گفته می‌شود. این لوله‌ها مسئولیت تولید سلول‌های اسپرم را بر عهده دارند. در بعضی از مواقع ممکن است بعد از رابطه بیضه ها دردناک شوند که علل مختلفی دارد.
توصیه می شود برای کسب آگاهی بیشتر در خصوص درد بیضه بعد از رابطه کلیک کنید.

 

اندام‌های داخلی اندام تناسلی مردان

این اندام‌‌ها که به آن‌ها اندام‌های جانبی نیز گفته می‌شود، شامل موارد زیر است.

اپیدیدیم

اپیدیدیم لوله‌ای بلند و مارپیچ است که در بخش پشتی هر بیضه قرار دارد. این لوله، سلول‌های اسپرم را که در بیضه‌ها تولید شده‌اند انتقال داده و ذخیره می‌کند. همچنین به بلوغ رساندن اسپرم از وظایف اپیدیدیم است. زیرا اسپرم هایی که از بیضه ها خارج می شوند نابالغ هستند و قادر به لقاح نیستند. در زمان تحریک جنسی، انقباضاتی، اسپرم را به طرف مجرای منی یا همان مجرای دفران هدایت می‌کند.

مجرای منی

نقش مجرای منی در اندام تناسلی مردان لوله‌ای عضلانی و بلند است که از اپیدیدیم به حفره لگنی و به پشت مثانه می‌رسد. مجرای منی در زمان نزدیک شدن به انزال، اسپرم بالغ را به پیشابراه منتقل می‌کند.

مجاری انزال

به پیوند مجرای منی و کیسه منی، مجاری انزال می گویند. مجاری انزال به داخل پیشابراه یا مجرای ادراری می‌ریزند.

پیشابراه

پیشابراه به لوله‌ای می گویند که ادرار را از مثانه به خارج از بدن هدایت می کند. در مردها، این لوله مسئول تخلیه منی در زمان رسیدن مرد به نقطه ارضاء را هم به عهده دارد. وقتی آلت تناسلی در زمان رابطه جنسی تحریک می شود، جریان ادرار از پیشابراه قطع می شود و فقط به منی اجازه خارج شدن در زمان ارضا را می دهد. هر گونه اختلال در عملکرد و عفونت مجرای ادار می تواند بر کیفیت مایع منی و اسپرم تاثیر بگذارد. برای کسب آگاهی از علل و درمان ژله ای شدن اسپرم کلیک کنید.

کیسه منی

کیسه‌های منی اندام‌هایی مانند کیسه هستند که در نزدیک قسمت پایین مثانه به مجرای منی نزدیک قاعده مثانه وصل شده‌اند. کیسه‌های منی مایعی سرشار از قند فروکتوز را تولید می‌کنند که منشا انرژی اسپرم بوده و در حرکت آن کمک می کند. مایع کیسه‌های منی بیشترین حجم مایع انزالی مرد را تشکیل می‌دهد.

غده پروستات

غده پروستات ساختاری به اندازه یک گردو است که در زیر مثانه و در مقابل مقعد قرار گرفته است. نقش غده پروستات در اندام تناسلی مردان اضافه کردن مایعی به مایع انزال می‌باشد (مایع پروستات به تغذیه اسپرم کمک می‌کند). مجاری ادرار (پیشابراه) که مایع انزال را برای خروج در هنگام ارضا انتقال می‌دهند، از مرکز غده پروستات عبور می‌کند. اگر از این مجرا به میزان کافی مایع انزال عبور نکند، اصطلاحا انــزال خشک اتفاق افتاده است.

غدد پیازی پیشابراهی

این غده‌ها که غدد کوپرنیز نامیده می‌شوند، ساختارهایی به اندازه نخود هستند که در طرفین پیشابراه و دقیقا در زیر غده پروستات قرار گرفته اند. این غدد مایع شفاف و لغزنده‌ای تولید می‌کنند که مستقیما به داخل پیشابراه تخلیه می‌شود. این مایع نقش روان کننده پیشابراه و خنثی کردن هرگونه ph اسیدی احتمالی، در اثر باقی ماندن قطرات ادرار در پیشابراه را دارد.

نحوه عمکرد سیستم تولید مثلی مردان

کل دستگاه تناسلی مردانه به هورمون‌ها وابسته است. این هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که فعالیت انواع مختلف سلول‌ها یا اندام‌ها را تنظیم می‌کنند. هورمون های اولیه درگیر در دستگاه تناسلی مردانه هورمون محرک فولیکول، هورمون لوتئینیزه کننده و تستوسترون هستند. هورمون محرک فولیکول برای تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ضروری است و هورمون لوتئینیزه کننده تولید تستوسترون را تحریک می کند که برای ساختن اسپرم نیز لازم است. تستوسترون مسئول رشد ویژگی های مردانه از جمله توده عضلانی و قدرت، توزیع چربی، توده استخوانی، رشد موهای صورت، تغییر صدا و میل جنسی است.

شرایط متاثر از عوامل محیطی در اندام تناسلی مردان

اکنون که قسمت‌های مختلف اندام تناسلی مردانه و نحوه عملکرد آن‌ها را مورد بحث قرار گرفت، خالی از لطف نیست اگر برخی از شرایط رایجی را که می‌تواند بر این ناحیه از بدن تأثیر بگذارد نیز بررسی شود. ابتلا به انواع بیماری های مقاربتی از آن جمله اند که در ادامه به شرحی از آن پرداخته شده است. برخی از بیماری های مقاربتی که می توانند بر دستگاه تناسلی مردان تأثیر بگذارند عبارتند از:

عفونت های مقاربتی (STIs)

سوزاک
کلامیدیا
ویروس هرپس سیمپلکس (HSV)
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
سیفلیس
ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
تریکمونازیس
بسیاری از اوقات، این عفونت ها بدون علامت هستند، به این معنی که هیچ علامتی وجود ندارد. هنگامی که علائم وجود دارد، می تواند شامل موارد زیر باشد:

ترشح از آلت تناسلی
تورم یا ناراحتی اندام تناسلی
ضایعات در ناحیه تناسلی
اگر علائم STI را تجربه کردید با پزشک خود مشورت کنید.

مشکلات پوست ختنه گاه

مردان ختنه نشده ممکن است مشکلات مربوط به پوست ختنه گاه را تجربه کنند که می تواند شامل فیموز و پارافیموز باشد. فیموز ناشی از سفت بودن بیش از حد پوست ختنه گاه است. علائمی مانند درد، تورم و قرمزی اطراف نوک آلت تناسلی را ایجاد می کند.

پارافیموز زمانی اتفاق می‌افتد که پوست ختنه‌گاه نمی‌تواند به موقعیت طبیعی خود پس از کشیده شدن بازگردد که یک اورژانس پزشکی است. همراه با علائم فیموزیس، فرد مبتلا به پارافیموز همچنین می تواند جریان خون به آلت تناسلی خود را محدود کند.

سخن آخر

سلامت اندام تناسلی گذشته از بعد جسمانی آن، از لحاظ تحکیم رابـطه زناشویی و جنسی بسیار حائز اهمیت است. اختلال در عملکرد جنسی اندام تناسلی می تواند مشکلاتی از قبیل خود ارضایی، زود انزالی و مشکلات دیگر را به وجود آورد. در چنین شرایط تنش های روانی و جنس زوجین شدت می یابد. درمان روانی و روانکاوی می تواند برای برقراری آرامش و کسب مهارت های زناشویی بسیار مفید باشد. مرکز حامی هنر زندگی آماده خدمت رسانی در زمینه مشاوره روانشناسی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مشاوره روانشناسی کلیک کنید.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*