ترک اعتیاد یک روزه در تهران در برخی از مراکز اجرا می شود. اعتیاد یکی از مشکلات رایج در جوامع امروز می باشد. اعتياد تاثیرات جسمانی و روانی مختلفی بر روی انسان می گذارد و در زندگی شخصی و اجتماعی او مداخلاتی به وجود میآورد. فرد درگیر اعتیاد اطرافیان و خانواده را هم تحت تاثیر قرار می دهد و در روابط بین فردی دچار مسائلي میشود. از این رو ترک اعتیاد اهمیت زیادی دارد که در این مقاله به آن پرداخته می شود. برای کسب آگاهی بیشتر در این زمینه از مشاوره ترک اعتیاد مشورت بخواهید.
واژه اعتیاد به مفهوم عادت کردن و خو گرفتن میباشد. امروزه این واژه معمولاً دلالت بر استعمار پیوسته مواد مخدر دارد اما می توان به عبارتی همچون آلودهشدن استعمار کردن یا گرم شدن را در مفاهیم مشابه اعتیاد استنباط کرد. عادت و اعتیاد دو اصطلاح و عنوانی هستند که در افکار عمومی به غلط مشابه هم در نظر گرفته می شوند در صورتی که اختلاف کلی و اساسی با هم دارند. عادت یعنی تطابق موجود زنده با محیط زیست و شرایط جدید و بی سابقه ای که در انسان انواع مختلف عادت وجود دارد. اعتیاد عبارت است از تطابق بدن با هر دارو یا ماده شیمیایی خارجی غیر لازم به مدت طولانی که یکی از انواع عادات حیاتی يا عادات بیولوژیکی محسوب می شود.
مشکل وابستگی هم به معنای تمایل شدید به ادامه مصرف یک ماده است طوري که وابستگی به عنوان یک سندرم بالينی نیز با جنبه های رفتاری شناختی و فیزیولوژیکی سبب میشود که فرد مصرف مواد را به رفتارهای دیگر ترجیح دهد. وابستگی روانی حالتی است از تغییر زندگی فرد به سوی اعتیاد که استفاده مستمر مداوم ماده تضمين می شد و فکر و ذکر فرد بر محور ماده و استفاده از آن قرار می گرفت و این موضوع باعث میشود که فعالیتهای زندگی مورد غفلت قرار بگیرد.
استعمال مداوم و طولانی مواد مخدر سبب ایجاد سختترین انواع عادت حیاتی در بدن می گردد که همان اعتیاد به مواد مخدر محسوب می شود. به عبارتی اعتیاد حالتی است که فرد از نظر جسمانی و روانی به ماده مخدر وابستگی پیدا می کند طوری که برای رسیدن به حالت نشئه مجبور میشود به تدریج مقدار ماده مصرفی را بالا ببرد و در صورت کاهش یا قطع ماده مصرفی به نشانه های ناراحت کننده دچار میشود و به ترتیب نسبت به آداب و مسئولیتهای زندگی خانوادگی و اجتماعی خود بی تفاوت می شود. برای آشنایی با پیامدها و عوارض اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
اعتیاد به هر نوعی که باشد معمولاً طی یک دوره سه مرحله اي اتفاق میافتد:
برای آشنایی با برنامه پیشگیری از اعتیاد کلیک کنید.
استعمال مواد مخدر انسان را دچار بی تفاوتی نسبت به پستی و بلندی های زندگی می کند یعنی در شخص معتاد شخصیت عذر اجتماعی بروز میکند و اکثر آنها در حال طی جنگ و گریز قرار میگیرند با اجتماع میانه خوبی ندارد و نه تنها به افراد بلکه به اجتماع وفادار نیستند. آنان آداب و رسوم ملی و مذهبی را به راحتی زیر پا می گذارند. اين افراد حس مسئولیت فردی و اجتماعی ندارند و اغلب قید و بندی احساس نمی کنند خود پسند هستند و دیگران را مسئول اعمال و رفتار خود قلمداد میکنند. برای آشنایی با علائم اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
تقریبا بعید است آن ها احساس گناه کنند مرتب از دیگران انتقاد دارند و تمایل به کار کردن ندارند اگر هم به کاری مشغول شوند نمی توانند به خوبی آن را انجام دهند. معتادان به ظاهر خود بی علاقه اند زیاد دروغ میگویند افکار عجیب غریب ممکن است داشته باشند و در حالت افسردگی و گوشه گيري به سر ببرند. در واقع مصرف مواد مخدر اراده شهامت و جرات را از بین میبرد افراد مبتلا را به طور کامل بي هدف می کند قدرت جسمانی آنها را به تحليل می برد و آنان جرات مقاومت ایستادگی و پشتکار در برابر مشکلات را از دست میدهند.
بین شخصیت و اعتیاد رابطه متقابل وجود دارد یعنی فرد به علت وضع خاص شخصیتی و نیازها و شکست ها ناتوانی در برخورد با مسائل و ناکامی در زندگی عدم ثبات عاطفی و ناملایمت دیگر به اعتیاد روی میآورد و بدین ترتیب بین اعتیاد و شخصیت دور باطلی ایجاد می گردد که مبارزه با آن مستلزم تغییر شرایط بیرونی و درونی از طریق ایجاد اراده و روحیه فردی و آسیب پذیر میباشد. در نهايت فساد بافتهای مغزی در حال مصرف مواد مخدر سبب میشود که شخص کنترل حرکات خود را از دست بدهد و آمادگی آسیب رسانی به خود و دیگران را پیدا کند. در این رابطه مطالعه مقاله رفتار با معتاد پیشنهاد می شود.
اعتیاد آسیب های زیادی هم از لحاظ روانی و هم جسمانی به فرد می زند و سیستم های خانوادگی و بین فردی او را دچار اختلال می کند. برخی از عوارض اعتیاد شامل موارد زیر می شود:
اگر مصرف روزانه شخص معتاد متوقف نشود بعد از گذشت ۱۰ تا ۱۲ ساعت عوارض جسمانی و ناراحتی های عصبی اضطراب بیقراری عطسه ريزش مکرر آب از بینی و چشم ناراحتی عضلانی فشار شدید در ستون فقرات دل درد و دل پیچه بی اشتهایی استفراغ مکرر لاغری و کاهش وزن نمایان می شود.
اعتیاد به مواد مخدر یکی از عوامل اصلی شیوع بیماریهایي مانند ايدز و هپاتیت می باشد. مواد مخدر آنچنان آرام و بی صدا بر جسم و روان مصرفکننده چیره می گردد که هيچ معتادی آغاز اعتیاد خود را به یاد نمیآورد. اعتیاد باعث تباهی میلیونها مغز میشود که سرمايه های آینده جامعه بشری هستند. اگر درصد کمی از کودکانی که والدین آنها معتاد هستند به سمت بزهکاری سوق داده شوند بعد از گذشت چندین سال تعداد بزهکاران به هزاران نفر خواهد رسید.
فرد معتاد فاقد تعادل روانی است.عدم توجه به اصول و مقررات جامعه تسلیم شدن در برابر پیشامدها ضعف اراده بی توجه به مسئولیتی فردی و اجتماعی از خصوصیات رفتاری او محسوب می شود. افراد درگیر اعتیاد عاطفی نابالغ عصیانگر بی قرار و دارای احساسات خصومت زا هستند. آنها افرادي مضطرب هستند که احساس بی کفایتی و تنهایی میکنند. این واکنش ها و تمایلات نوروتیک و پسيکوپاتيک را میتوان در آنها تشخیص داد. اصل اتکای روانی مقدم بر تاثیر اعتیاد بر جسم است زیرا فرد درگیر اعتیاد قبل از اینکه تعادل جسمانی خود را از دست بدهد تعادل روانی خود را تا رسیدن به دارو از دست میدهد.
اعتیاد روانی همان تمایل بیمار به استفاده از مواد مخدر می باشد که در دوره سم زدایی و تا مدت طولانی بعد از ترک ممکن است سالها طول بکشد. بیمار وسوسه استفاده از مواد مخدر را دارد چرا که متاسفانه تجربه رفع موقت مشکلاتی مانند فشارهای روانی افسردگی اضطراب مشکلات جنسی پس از ترک اعتیاد و حین آن و... را با استفاده از مواد مخدر داشته است . برای فردی که اعتیاد را ترک کرده است در برخورد با هر یک از مشکلات احتمال دارد که مجدداً به مواد مخدر روی بیاورد.
افراد درگیر اعتیاد نه تنها مولد و سازنده نیستند بلکه مصرف کننده هایی هستند که متاسفانه نسبت به اعضای خانواده خود احساس مسئولیت نمیکنند. موقعیت اجتماعی آنها متزلزل است به دیگران اعتماد ندارند و برآورده کردن نیازهای خود را مقدم بر بقیه می دانند. روابط اجتماعی آنها بسیار سطحی و تصنعي است و به ندرت می توانند پیوندهای مستحکم عاطفی و وفاداری و تعهد داشته باشند. چنین افرادی فقط برای کسی که بتواند برای آنان مواد مخدر تهیه کنند اهمیت قائل هستند و به این ترتیب ارتکاب جرایم معتادان به علت ضعف روابط انسانی بیشتر می شود و به همین دلیل اعتماد عمومی و اهمیت اجتماعی به خطر می افتد. برای درک بهتر مطالعه مقاله تاثیر اعتیاد بر خانواده پیشنهاد می شود.
انواع مواد مخدر شامل مواد سستي زا توهم زا و توان افزا هستند. اين تقسیم بندی بر اساس تاثیری است که بر مغز می گذارند.
انواع مواد مخدر سستی زا گونه ای هستند که مصرف آن بر روی سلسله اعصاب مصرف کننده اثر گذاشته و در نتیجه فعالیت فکری و بدنی او را سست می کند. این مواد شامل دو دسته هستند مواد طبیعی مانند استحصالات گیاه خشخاش تریاک شیره تریاک مورفین و مواد مصنوعی که شامل هروئین متادون نرمتادون پاپاورین پتیدین انواع اقسام قرص های مسکن و آرامبخش می شوند.
با مصرف این مواد فرد دچار توهم حسی و بصری می شود. این مواد را توهم زا می گویند که شامل طبیعی مانند استحصالات گیاه شاهدانه حشیش و ماری جوانا گراس مسکالین جو سیاه آفت زده بعضي از قرص های حاوی مواد توهمزا دانههای نوعی نیلوفر وحشی و مصنوعي مانند ال اس دی، دي متیل تریپتامینو و دي اتيل تریپتامین میشود. حشیش از گیاه شاهدانه تهیه میشود و بر خلاف تصور معمول اعتیاد روانی آن بسیار قوی است. برای آشنایی با انواع مواد توهم زا کلیک کنید.
مصرف آن بر روی سلسله اعصاب تاثیر گذاشته و در نتیجه فعالیت فکری و بدنی مصرف کننده بیشتر و سبب هیجان می شود. این مواد شامل دو دسته هستند مواد طبیعی مانند برگ کوکا کوکائین و کراک و برگ و ساقه برخی درختان مثل خات و کراتم و ناس. مواد مصنوعی شامل آمفتامین و متيل آمفتامین و ترکیبات آمفتامین ها هستند.
UROD یک روش موثر و مدرن برای سمزدایی برای ترک اعتیاد محسوب میشود. وقتی که فرد تصمیم می گیرد که اعتیاد خود را کنار بگذارد مسیر غلبه بر ترک شروع می شود. خود کناري یک روند خطرناک است که باعث افزایش خطر عود می شود یا منجر به صدمات جدی به سلامتی فرد میگردد. با این حال روشUROD یا ترک اعتیاد یک روزه برتری هایی نسبت به روش های سنتی دارد.
این روش سم زدایی نیاز است که در یک موسسه معتبر انجام شود تا فرد بتواند تحت نظارت مداوم پزشکان باشد. اثبات شده که روشUROD بسیار کارآمد با هدف افزایش سرعت روند تصفيه بدن و در عین حال کاهش شدت نشانه های ناخوشاینده ترک است. در حين سم زدایی فوق العاده سریع فرد معمولاً ۶ تا ۸ ساعت از روز در بیهوشی قرار می گیرد و ۲۴ ساعت توسط متخصصان کنترل می گردد. آنتاگونیست ها به تدریج وارد بدن می گردند معمولاً نالوکسون یا نالترکسون و مواد اعتیاد آور از گیرنده ها دفع می شوند. غالبا نیاز است فرد برای تکمیل فرآیند سم زدایی دو یا سه روش از این قبیل را بگذراند. در زمان سم زدایی فوق العاده سریع افراد تحت نظارت ۲۴ ساعته می باشند.
ماهیت ترک اعتیاد یک روزه این است که فرد هنگام خواب بر بیشتر نشانههای بحران چیره می شود. بنابراین از تمام علائم منفی همچون در و اضطراب پیشگیری می گردد. هنگامی که فرد بعد از بیهوشی از خواب بیدار می شود قوی ترین بخش بحران سپری شده است. حتی اگر پس از بیدار شدن چيزي از نشانههای بحران باقی باشد شدت آنها به طور چشمگیری کم می شود و می توان آنها را به راحتی با مسکن های سنتی و غیراعتيادآور از بین برد.
این روش يکي از راه های خارج کردن سموم از بدن می باشد که پس از پایان آن بیماران مشکلات روانشناختی کمتری هم گزارش میکنند. همچنین اشتیاق به مواد هم به طرز زیادی کم میشود که ممکن است باعث شود خیلی ها فکر کنند اعتیاد کاملا به اتمام رسیده است. این را بدانید که ترک اعتیاد یک روزه فقط یک مرحله از فرآیند برنامه درمان اعتیاد به مواد مخدر محسوب می شود. برای از بین بردن کامل نیاز به مواد روانگردان لازم است افراد اقدامات دیگری هم انجام دهند که باعث میشود بهبودی کامل پیدا کنند و از عود بلند مدت پیشگیری شود.
انجام این روش نیاز است که در یک مرکز پزشکی با نظارت دائم کارکنان آموزش دیدن مراقبت های بهداشتی انجام شود چرا که براي هر روشی عوارض جانبی خاصی وجود دارد. اگر اقدام به سم زدایی سریع در خانه و بدون نظارت انجام شود خطرات زیادی فرد را تهدید میکند. سم زدایی خود کناری ممکن است سبب اضطراب و گرفتگی دستگاه گوارش نشانه هایی همچون آنفولانزا بیخوابی ضربان قلب سریع فشار خون بالا و در موارد شدید هذیان در افراد شود. در روش سم زدایی فوق سریع نیاز است که فرد بیماری قلبی گوارشی یا دیابتی نداشته باشد چرا که در حین سم زدایی به علت بیهوشی و داروهای ضد مخدر فشار زیادی به بدن وارد می گردد. برای درک بهتر مطالعه مقاله روش سم زدایی فوق سریع مواد مخدر از بدن پیشنهاد می شود.
درمان اعتیاد شامل پرهیز از مصرف و حمایت روانی فرد می باشد. از داروهای ضد اضطراب و افسردگی هم استفاده می گردد. اعتیاد به مواد مخدر دارای زمینه های جسمانی و روانی می باشد. نشانه های جسمانی بعد از قطع مصرف مواد مخدر بیمار نمایان میشود که این نشانه ها با گذشت زمان یعنی ۷تا۲۱ روز بسته به نوع ماده مصرفی برطرف میگردد. در پایان این دوره است که بیمار سم زدایی شده و ترک بدنی انجام داده است.
از زمانی که انسان با ماده مخدر آشنا شد و مصرف آن سبب پدیده اعتیاد گردید درمانهای مختلف برای برطرف کردن آن به کار گرفته شد که خوشبختانه هر روز این نوع درمان های پیشرفته تر و کامل تر بيشتر میشوند. بیماران ترک جسمی را شروع میکنند و مرحله بعدی درمان آغاز می شود که قسمت روانی آن است. رايج ترين روشهای ترک شامل موارد زیر می شوند. در این رابطه مطالعه مقاله بهترین کتاب روانشناسی اعتیاد پیشنهاد می شود.
در این روش فرد طی ۱۰ تا ۳۰ روز در مرکز بستری تحت درمان در معرض سم زدایی و مداخله های روحی قرار می گیرد. فرد بعد از خروج از مرکز نیاز به مراجعه های مکرر دارد. این روش برای وابستگان به مواد افیونی مانند تریاک هروئین و کراک و شیشه کاربرد دارد. در همه روش ها حضور در جلسات مشاوره فردی و خانوادگی و همچنین جلسات گروهی الزامی است چرا که فقط مشکل جسمانی نيست بلکه روح و روان بیماران هم به درمان نیاز دارد.
در این روش فرد به کمپ ترک اعتیاد مجوز دار سازمان بهزیستی مراجعه میکند و دورههای ۲۱ تا ۴۵ روزه خود را بدون دارو و تنها با روشهای ایمان مدار پشت سر میگذارد. جلسههای مکرر گروهی و تمرین قدمهای دوازده گانه از اصول مداخلهای در این روش است. بدیهی است سم زدايي از این افراد در محل خاصی در کمپها در روزهای نخست اتفاق میافتد. این روش برای افراد وابسته به مواد افیونی همچون کراک ترياک هروئین و شيشه کاربرد دارد.
در این روش ایمان مداری در راس قرار دارد. مددجویان با کمک از راهنمایان خود مسیر درمان را سپری میکنند. شرکت در جلسههای منظم و پایبندی به سنتها و قدمهای دوازده گانه از اصول اساسی این روش درمان محسوب میشود. این روش برای افراد وابسته به تریاک هروئین کراک و شیشه کاربرد دارد. در روش های درمان هدف نهایی درمان اعتیاد و ترک رفتارهای اعتیادی است و کل مداخلهها لازم است.
کارشناسان درمان کمتر از ۶ ماه را برای هیچ ماده اي تایید نمیکنند.بيماری اعتياد علاوه بر اینکه از نظر جسمی فرد را فرسوده و ناتوان میکند یک نوع وابستگی روانی هم ایجاد میکند که در مواقعی که از نظر جسمی مشکلی ندارد نیاز جسمی به مصرف مواد مخدر میتواند دلیل مصرف مواد شود و اینجاست که نیاز بیمار به روان درمانی کاملا احساس میشود. بنابراین بهتر است نگرش و باورهای بیماران به صورت مواد مخدر عوض شده و از نظر روانی تنفر و انزجار جایگزین عشق و علاقه به مواد مخدر گردد. در حال حاضر درمان انتخابی و مطمئن درمانی فردی گروه درمانی کلاسهای آموزشی جانشین سازی فعالیتهای مناسب و تکنیک های آرام سازی جسمانی و روانی است.
اعتیاد عاملی است که فرد از نظر روحی و روانی بسیار درگیر میکند و علاوه بر درمان های پزشکی یا هر روش دیگری، درمان های مشاوره ای و فردی هم ضرورت پیدا میکند تا با کاهش اضطراب و تغییر باورها و سبک زندگی افراد بهبودی کامل را تجربه کنند. برای دریافت مشاوره روانشناسی از حامی هنر زندگی کلیک کنید.
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*