اختلالات خواب چگونه بر زندگی شما تاثیر میگذارند؟ با وجود مشغلههای ذهنی و فشارهای روانی زندگی روزمره افراد زیادی با مشکلات خواب دست و پنجه نرم میکنند. خواب، از اساسیترین نیازهای بشری است که محرومیت از آن به مدت طولانی آثار منفی زیادی بر جای میگذارد و عملکردهای فردی و اجتماعی افراد را با مشکل رو به رو میکند. آگاهی از انواع مشکلات خواب و شناسایی دقیق آنها به شما کمک میکند تا روشهای درمانی مؤثرتری را برای آنها انتخاب کنید. بسیاری از افراد به دنبال درمان بی خوابی خود داروهای مختلفی مصرف میکنند بدون آن که به عوارض جانبی آن واقف باشند. یکی از مؤثرترین روشهای رفع اختلالات خواب، استفاده از درمان شناختی رفتاری است؛ برای اطلاع از این روش کلیک کنید.
قبل از اینکه بخواهیم در مورد اختلالات خواب توضیح دهیم، لازم است در ابتدا با چرخه خواب و مراحل آن آشنا شوید. خواب عادی به 5 مرحله تقسیم میشود که 4 مرحله آن با عنوان خواب رم (REM) یا خواب رویا و مرحله آخر با عنوان خواب غیر رم (N-REM) یا خواب غیر رویا مطرح میشود.
کابوس شبانه از جمله مشکلاتی است که بر اثر اختلال در این مراحل رخ میدهد. برای اطلاع از اختلال کابوس کلیک کنید. در ادامه به توضیح هر یک از مراحل پرداختهایم:
زمانی که به خواب میروید، ابتدا 4 مرحله خواب غیر رم را تجربه میکنید:
مرحله اول: مرحله یک خواب رم که به آن خواب سبک نیز میگویند، مرحله ایست که شما از بیداری عبور میکنید و وارد خواب میشوید. سرعت ضربان قلب شما کاهش مییابد و تنفس تان نامنظمتر میشود. عضلات بدنتان شل شده و حتی ممکن است دست و پا یا سایر عضلاتتان در خواب بپرد.
مرحله دوم: در مرحله دوم خواب، مجموعهای از امواج کوتاه در مغز جریان مییابند که آنها را (دوکهای خواب) مینامند و منجر به تداوم خواب شما میشود.
مرحله سوم و چهارم: در این دو مرحله شما وارد خواب عمیق میشوید و امواج مغزی شما آهستهتر میشوند. زمان و مکان را از دست میدهید و ممکن است دچار وحشت در خواب یا راه رفتن در خواب شوید.
بعد از چهار مرحله خواب غیر رم، مغز وارد خواب رم میشود. در این خواب اگرچه مغز فعال است و فعالیتی مشابه بیداری دارد، اما عضلات اسکلتی شما فلج میشوند، رویاهای غیر واقعی و کابوس میبینید و چشم هایتان اگرچه بسته است، ولی مردکها به سرعت تکان میخورند. به همین دلیل به این خواب، خواب متناقض نیز میگویند. خواب غیر رم حدود 90 دقیقه طول میکشد و بعد از آن خواب رم روی میدهد و مجدد این چرخه تا پایان شب ادامه مییابد.
اختلالات خواب را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
دیس سومنیا: افراد مبتلا به دیس سومنیا در خوابیدن خود مشکل دارند. آنها کمتر از حد لازم، بیشتر از حد لازم یا در زمان نامناسب میخوابند اما کیفیت خواب آنها کاملا عادی است. برای اطلاع از علت خواب زیاد و درمان آن کلیک کنید.
پارا سومنیا: در این گروه از افراد، کمیت و کیفیت خواب کاملا نرمال است، اما در طول به خواب رفتن یا بیدار شدن، رویدادهایی غیرعادی رفتاری یا فیزیولوژیکی مانند کابوس دیدن یا راه رفتن در خواب را تجربه میکنند. در ادامه انواع اختلالات مرتبط با هر یک از این دستهها را ذکر کردهایم:
رایجترین اختلال خواب، اختلال اینسومنیا است. بی خوابی میتواند مجموعهای از حالات مختلف را در برگیرد. این حالات شامل موارد رو به رو میشود: افرادی که در به خواب رفتن مشکل دارند، مکررا بیدار میشوند، صبح خیلی زودتر از موعد بیدار میشوند و نمیتوانند مجدد به خواب روند، افرادی که اگر چه ساعات خواب آنها به نظر عادی میآید اما صبح روز بعد احساس پر انرژی بودن و سرحالی نمیکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بی خوابی کلیک کنید.
اختلال پر خوابی عارضهایست که به خواب بیش از حد یا به پایین بودن کیفیت بیداری منجر میشود. منظور از پایین بودن کیفیت بیداری این است که فرد به زور از خواب بیدار میشود، یا در طول روز خود را به زور بیدار نگه میدارد و همواره خواب آلود و خسته است. این افراد به آسانی به خواب میروند و ممکن است تا ظهر روز بعد بخوابند.
حمله خواب یا نارکولپسی اختلالی است که در چرخه خواب و بیداری افراد اشکال ایجاد میکند. در این اختلال، فرد در طول روز خواب آلود است و ممکن است خواب رم در بیداری به او حمله کند و ناگهان به خواب برود. پیشنهاد میکنیم در این زمینه و برای اطلاعات بیشتر به مقاله حمله خواب مراجعه کنید.
بعضی از افراد در طول خواب خود، دچار مشکلات تنفسی میشوند. این مشکلات تنفسی باعث میشود تا فرد در طول شب چندین بار از خواب بپرد و بعد از 8 تا 9 ساعت خواب نیز، احساس سرحالی نکند.
اختلال آپنه خواب، رایجترین اختلال خواب مربوط به تنفس است. کسانی که به این اختلال مبتلا هستند، به هنگام خواب تنفس آنها به طور مکرر متوقف و دوباره شروع میشود. واضحترین نشانه این اختلال، خر و پف کردن است. علائم، علل و درمان این اختلال را در مقاله آپنه خواب شرح دادهایم.
تمام انسانها از ساعت بیولوژیکی در بدن خود
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*