توقع بیجا یا انتظارات غیر منطقی دیگران را چطور مدیریت کنیم؟
خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با توقع بیجا یا انتظارات غیر منطقی پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.
توقع بیجا یا انتظارات غیر منطقی چیست؟ توقع یا همان انتظارداشتن از دیگران امری طبیعی است. افراد انتظار دارند دربرابر محبتی که می کنند محبت ببینند یا مقابل نیکی انجام شده، از طرف مقابل نیکی ببینند. اما برای بسیاری از افراد اتفاق افتاده که در قبال کاری که برای انسان ها می کنند پاسخ مثبتی دریافت نمی کنند و آنطور که باید از آنها سپاس گذاری نمی شود. در این مقاله به معرفی انواع توقعات بیجا و راهکار های کنار گذاشتن آن می پردازیم و راهکار های عملی و مفیدی را به شما ارائه خواهیم داد. در این رابطه می توانید راهنمایی بیشتر را از مشاوره تلفنی فردی دریافت نمایید.
توقع بیجا چیست
توقع یا انتظار از دیگران در برابر خوبی هایی که برای آنها انجام شده امری طبیعی است. اما گاهی این توقع بیجا می شود. توقع بیجا یعنی همان انتظارات غیر منطقی و غیر معقول. مثلا زمانی که سطح انتظارات از دیگران به حد غیر منطقی می رسد و موجب آزار روحی و فکری شخص می شود و در نتیجه به مختل شدن روابط می انجامد.توقع بیجا در سه بخش دسته بندی می شوند که به بررسی هر کدام می پردازیم.
توقع بیجا از خود
توقع بیجا از دیگران
توقع بیجای دیگران ازما
توقع بیجا از خود
گاهی اهدافی را برای زندگی خود تنظیم می کنید و در صورت نرسیدن به آن اهداف دچار حس سرخوردگی و افسردگی می شوید. نرسیدن به اهداف شخصی زندگیتان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد یکی از این دلایل ممکن است مربوط به سطح توقع بالایی که از خودتان دارید باشد. زمانی که اهدافی را بیش از حد توانایی خودتان انتخاب می کنید فقط مسیری فرسایشی را طی می کنید و سرانجامی نخواهید داشت. ابتدا به طور منطقی به شرایط و به توانایی خودتان نگاه کنید و طبق آن هدف و برنامه تنظیم کنید. بسیاری از انسان ها درگیر کمال گرایی هستند و باید همه چیز را در بهترین حالت ممکن داشته باشند و اینگونه انتظاراتی بیجا از خود دارند تا همه کار ها را به بهترین نحو ممکن انجام دهند. وقتی هدفی بزرگتر از توانایی و شرایطتان انتخاب می کنید ممکن است نتوانید حتی یک قدم در جهت آن بردارید و یا حتی علی رغم تلاش هایتان به نتیجه مطلوب نرسید و احساس بدی به خودتان پیدا کنید. سعی کنید برنامه ریزی هایتان را مطابق به امکانات و مهارت های خود انجام دهید تا تلاش هایتان بازدهی مناسبی داشته باشید و با قدم های هر چند کوچک در دراز مدت به هدف از زندگی خود برسید.
توقع بیجا از دیگران
شما هم طوری رفتار کنید دیگران وظایفشان را روی دوش شما نگذارند و طوری رفتار نکنید که دیگران این برداشت را داشته باشند، شما همیشه در دسترس و آماده خدمت به آن ها هستید. برای زندگیتان مرز مشخصی داشته باشید و از انسان ها بخواهید در حدود تعیین شده رفتار کنند و از کمک های بیش از حد و بی رویه خودداری کنید. برای خودتان، وقتتان و افکارتان ارزش قائل باشید و آن را برای هر کسی هزینه نکنید. این حق را برای خودتان قائل شوید همیشه در دسترس نباشید گاهی برای خودتان به تنهایی زمان بگذارید و فضای امن خودتان را داشته باشید و نگذارید هر کسی از آن عبور کند.توقع بیجا داشتن از دیگران شامل موارد زیادی می شود که در اینجا چند نمونه از مهم ترین های آن را برای شما آورده ایم.
1-توقع بیجا تایید شدن
توقع بیجا نداشته باشید تا دیگران همیشه رفتار و افکار شمار را تایید کنند. هر انسانی طرز فکر و چهارچوب زندگی خودش را دارد و ممکن است با سبک شما متفاوت باشد، پس این انتظار را از دیگران نداشته باشید تا همیشه شما را تایید کنند و چشم روی خواسته ها و افکار خودشان ببندند. وقتی شما به خودتان احترام نمی گذارید و با رفتار های غلط شخصیت خودتان را زیر سوال می برید انتظار این را نداشته باشید دیگران هم به شما احترام بگذارند. برای خودتان و حریم خصوصی خودتان ارزش و اهمیت قائل باشید تا دیگران هم طبق این اصول با شما رفتار کنند. برای آشنایی بیشتر با آثار احترام به خود کلیک کنید.
2-توقع بیجا بخشیده شدن
اگر می خواهید دیگران از اشتباه شما بگذرند و شما را ببخشند ابتدا خودتان را بابت عمل خطایی که انجام داده اید ببخشید. احساس گناه و عذاب وجدان همیشگی از شما فردی سرخورده و ضعیف می سازد پس بهتر است خطای خود را بپذیرید و در صدد جبران آن باشید و از احساس گناهی که دارید دست بکشید تا دیگران هم شما را ببخشند.
3-انتظار درک شدن بدون ابراز احساسات
اطرافیان ما وظیفه ندارند احساس و افکار ما را حدس بزنند و کشف کنند، بهتر است حالات روحی و افکارتان را با آن ها به اشتراک بگذارید تا بتوانند موقعیت شما را درک کنند و شما را یاری کنند. حرف نزدن و سکوت کردن معمولا باعث می شود طرف مقابل مطابق با حدس های خود با شما رفتار کند و این امر موجب ایجاد سوتفاهمات و بهم خوردن روابط می شود. رابطه سالم بر پایه ی صحبت کردن و هم فکری ایجاد می شود و دوام می یابد.
4-انتظار دریافت انرژی مثبت
زمانی که شما فردی بی انرژی با افکار منفی و سمی هستید انتظار نداشته باشید دیگران برای شما انرژی صرف کنند. بهتر است حس خوب و انرژی مثبت را خودتان ایجاد کنید و زندگی سالم و مثبتی بسازید و این انتظار را نداشته باشید دیگران از حال خوبشان برای شما صرف کنند زیرا هر کسی فقط نسبت به زندگی خود مسئول است و وظیفه ای در قبال زندگی شما ندارند. زمانی که توقع و انتظار بیجای خود را از دیگران به صفر برسانید به این نتیجه می رسید که روی خودتان تمرکز کنید و شادی و انرژی مثبت را به زندگیتان سرازیر کنید.
5-انتظار همراه بودن دیگران با شما
همیشه توقع بیجا نداشته باشید تا دیگران طبق میل شما رفتار کنند و اگر کاری بر خلاف میل شما انجام شد این طرز فکر را نداشته باشید که آن فرد قصد صدمه زدن به شما را دارد. اگر مسئله ای پیش می آید به جای قضاوت غلط، بعد مثبت قضیه را در نظر بگیرید و به طرف مقابلتان حق بدهید تا همیشه طبق خواسته شما عمل نکند و کاری که بهتر است را انجام دهد. به این فکر کنید هر کسی دلیلی برای کارش دارد و شاید در شرایطی مجبور به یک سری انتخاب ها بوده، پس از قضاوت های خود دست بردارید تا زندگی و افکار مثبت تر داشته باشید و به جای افکار منفی و سیاه روی حس خوب و پیشرفت خودتان تمرکز کنید. در این رابطه مطالعه مقاله انتظار زنان در رابطه عاطفی پیشنهاد می شود.
6-توقع بیجا قدردانی شدن
اگر کار خوبی می کنید بی منت و بی توقع آن را انجام دهید و همیشه به انتظار جبران آن از سوی دیگران نباشید. هر عمل مثبتی که انجام می دهید کائنات پاسخ آن را به زندگی شما بر می گردانند حتی اگر کسی از شما تشکر هم نکند کار خوب شما بی نتجیه نخواهد ماند و قطعا پاداش آن را دریافت خواهید کرد. در ازای هر خیر و خوبی که انجام می دهید نسبت به خودتان حس بهتری پیدا می کنید و تاثیر آن به زندگی شما بر می گردد. به قول حضرت سعدی: تو نیکویی کن و در دجله انداز که ایزد در بیابانت دهد باز
7-توقع بیجا حل مشکلات شما توسط دیگران
زمانی که در زندگی با مشکلی مواجه می شوید سعی کنید خودتان به دنبال راهکاری برای حل آن باشید و انتظار نداشته باشید دیگران بسیج شوند تا مشکلات شما را حل کنند زمانی که خودتان هم راه حلی برای آن ندارید. خودتان تلاش کنید و راه های مختلف را امتحان کنید تا موانع را برطرف کنید و در کنار آن اگر دیگران تمایل به همراهی و کمک به شما داشتند کمک آن ها را بپذیرید در غیر این صورت اطرافیانتان را برای حل مشکلتان تحت فشار قرار ندهید. لحظه ای که خودتان گره های زندگیتان را باز می کنید و به تنهایی با سختی ها رو به رو می شوید به انسانی قوی تر و محکم تر تبدیل می شوید که حداقل ترین نیاز را به دیگران دارد. تلاش کنید تا مهارت های حل مسئله را بیاموزید و آن را در زندگی به کار بگیرید.
8-دسترس بودن دیگران
هر انسانی به تنهایی با مسائل و مشکلاتش دست و پنجه نرم می کند و غیر از دوستی و ارتباط با شما، زندگی شخصی خودش را دارد و ممکن است همیشه در دسترس شما نباشد. برای همه انسان ها مسائلی پیش می آید که نمی توانند همیشه کنار شما باشند و باید به زندگی شخصی خودشان بپردازند. به دیگران حق بدهید گاهی درگیر مسائل مهم تری باشند و نتوانند شما را همراهی کنند. زمانی که توقع بیجای خود را از دیگران برمی دارید در نتیجه سعی می کنید بیشتر برای خودتان و پیشرفتتان وقت بگذارید.
9-تصور بی خطا بودن خود
اگر اتفاقات تلخی را تجربه می کنید این احتمال را بدهید که شما هم ممکن است مقصر باشید و به دنبال گناهکار جلوه دادن دیگران نباشید. توقع نداشته باشید که دیگران از اشتباه شما چشم پوشی کنند و به سادگی از آن بگذرند و به دیگران حق بدهید که از اشتباه شما ناراحت شوند و به جای محق بودن اشتباه خودتان را بپذیرید و حتما درصدد جبران آن باشید. پذیرش اشتباهات خود اگر چه سخت است، اما در طولانی مدت باعث پیشرفت شما می شود.
10-توقع رفع نیاز مالی شما توسط دیگران
ممکن است در یک برهه زمانی با مشکل مالی مواجه شوید و نیاز به یاری دیگران داشته باشید. اگر خانواده و دوستانتان تمایل به کمک داشته باشند کمکشان را بپذیرید اما آن ها را مجبور نکنید تا پس اندازه و نتیجه ی زحماتشان را برای شما صرف کنند. اگر تمایل نداشتند تا شما را همراهی کنند شرایطشان را بپذیرید و قضاوتشان نکنید. اگر نیاز مالی شما همیشگی است و انتظار دارید خانواده هزینه های شما را به طور کامل تقبل کند نمی توانید به فردی مستقل و قدرتمند تبدیل شوید. خانواده تا یک برهه زمانی وظیفه تامین شما را دارند و از یک زمان مشخصی به بعد سعی کنید بخشی از هزینه های خود را از مهارت هایی که دارید تامین کنید تا استقلال مالی داشته باشید. در این رابطه مطالعه مقاله استقلال مالی زنان پیشنهاد می شود.
11-انتظار مسئولیت پذیری وظایف شما
اگر در محل کار یا تحصیل یا هر فضای دیگری هستید مسولیت کار های خود را بپذیرید و وظایفتان را تمام و کمال انجام دهید. مسولیت خود را به گردن دیگران نیندازید و کار ها را نصفه و نیمه رها نکنید تا فرد دیگری مجبور به پایان رساندن کار شما باشد. در فضای خانواده برخی وظایف را به عهده بگیرید و از اینکه مادر یا همسرتان تمامی کار ها را انجام دهند بپرهیزید. از نگاه دیگر هم بخشی از مخارج خود را با مهارت هایتان تامین کنید تا کل فشار مالی روی دوش مرد خانواده نباشد. از تاثیر مشکلات اقتصادی بر خانواده غافل نشوید و سعی کنید آن را مدیریت کنید.
راهکار های نداشتن توقع بیجا
با خودتان تصمیم بگیرید اگر خوبی می کنید و دست انسانی را در سختی ها می گیرید بدون چشم داشت باشد و مدام منتظر اینکه دیگران از شما قدر دانی کنند نباشید.
برای انسان های نیازمند و کودکان بی سرپرست در حد توانتان کمک و قوت قلب باشید و بی منت مهر بورزید و مطمئن باشید انرژی های مثبتی که به دیگران می دهید به زندگی خودتان بر می گردد و هر لحظه زندگیتان را سرشار از شادی و انرژی مثبت می کند.
توقعتان را از همه انسان ها به صفر برسانید، شاید در نگاه اول کار سختی باشید اما با تمرین به این مرحله می رسید که توقعتان از دیگران صفر می شود. وقتی انتظار دارید دیگران برای شما کاری کنند ممکن است در آن کم کاری کنند و نا خواسته آسیب ببینید پس بهتر است مسولیت خود را بپذیرید و آن را به نحو احسن انجام دهید تا به نتیجه مطلوب برسید.
سخن آخر
برای داشتن زندگی سالم و حالی خوب نیازمند فکری سالم هستید. افکارتان را از قضاوت ها و انتظارات غیر منطقیتان خالی کنید و زندگی را برای خودتان و همراهانتان به مسیری لذت بخش تبدیل کنید. زمانی که از اطرافیان توقعات بیجا ندارید، آن ها در کنار شما احساس آرامش دارند و نگران این نخواهند بود که در قبال کار های شما حتما باید پاسخی داشته باشند. در نظر داشته باشید یکی از عواملی که باعث خراب شدن رابطه ها می شود همین توقع بیجاست! به مرز های زندگی خود و دیگران احترام بگذارید و به خودتان و قدرتتان متکی باشید و فقط، نهایت انتظارات خود را از پروردگار داشته باشید تا سعادت مند شوید. خوبی های خود را مثل قاصدکی رقصان در فضای اطرافتان رها کنید و از این طریق فرکانس های بالای انرژی به سوی زندگی شما جذب می شود و سرشار از حالی خوش می شوید. بگذارید انسان ها از کنار شما بودن لذت ببرند و به شما حس خوشایندی را منتقل کنند و همیشه و هر زمان بی توقع عشق بورزید و حس خوبی را در لحظه هایتان جاری کنید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا داشتن سوال یا ابهام در این زمینه می توانید آن را با مشاوره روانشناسیحامی هنر زندگی در میان بگذارید.
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده
اند*