تاثیر مواد مخدر بر مغز | عوارض اعتیاد به مواد مخدر بر مغز
خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با تاثیر مواد مخدر بر مغز پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.
آیا در مورد نحوه تاثیر مواد مخدر بر مغز اطلاعی دارید؟ مغز اصلیترین اندام بدن و مرکز فعالیتهای پیچیده انسانی است. این عضو بدن، عملکردهای مختلف را هماهنگ کرده و سامان میدهد. هر یک از قسمتهای مغز مسئول یک فعالیت و عمل خاص هستند. مصرف مواد مخدر به مرور زمانبر عملکردهای مختلف مغز تأثیر میگذارد و به شکلهای مختلف آنها را مختل میکند. این تأثیرات مغزی تا جایی پیش میرود که فرد دچار وابستگی به مواد میشود و بدون اینکه ارادهای از خود داشته باشد به مصرف مواد مخدر ادامه میدهد. این وابستگی سبب میشود تا در صورت مصرف نکردن مواد مخدر عملکردهای مغزی او به طور کل مختل شوند. با آگاهی از تاثیر مواد مخدر مغز میتوانید گامی موثر در جهت ترک آن بر دارید.
تاثیر مواد مخدر بر مغز | فرآیند مغز و سیستم عصبی
مغز ماده ای به رنگ سفید و خاکستری است که مرکز اعمال فرماندهی کل بدن است. خیلی از کارهای حیاتی ما مانند نفس کشیدن، حرف زدن و احساس کردن در مغز انجام می شود. مغز از قسمت های مختلفی تشکیل شده که حتی هنگام خواب هم فعال است. مواد مخدر سبب کاهش کارایی پردازش مغز می شود. این مواد بر سه ناحیه ساقه مغز، سیستم لیمبیک و قشر مخ اثر می گذارند. مواد مخدر بر سیستم ارتباطی مغز تاثیر گذار هستند و فرآیند دریافت، پردازش و ارسال اطلاعات را تغییر می دهد. مواد مخدر به تدریج سیستم پاداش مغز را تحت تاثیر قرار می دهند.براي کسب اطلاعات بيش تر در زمینه مواد مخدر کلیک کنید.
اینفوگرافیک تاثیر مواد مخدر بر مغز
تاثیر مواد مخدر بر مغز
مواد مخدر با ایجاد درگیری در سیستمهای ارتباطی و دخالت در مسیر انتقال، دریافت و پردازش طبیعی نورونها، روی مغز تأثیر میگذارند. نورونها سلولهای عصبی مغز هستند و وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. این انتقال اطلاعات در نورونها به وسیله موادی شیمیایی به نام انتقال دهنده عصبی یا نوروترنسمیترها رخ میدهد. هر نورون از نوع خاصی از انتقالدهندههای عصبی استفاده میکند. براي کسب اطلاعات بيشتر به مقالهانواع مواد اعتیاد آورمراجعه کنيد.
پس از مصرف چه اتفاقی در مغز فرد میوفتد؟
مواد مخدر بعد از مصرف وارد سیستمارتباطی مغز شده و به دلیل شباهت با انتقالدهندههای عصبی، جایگزین آنها میشوند. این جایگزینی در دریافت و پردازش اطلاعات اختلال ایجاد میکند. شباهت ساختار شیمیایی مواد مخدر با انتقالدهندهها سبب میشود تا نورونهای مغزی آنها را به عنوان انتقال دهنده شناسایی کنند و اجازه دهند تا وارد سلولهای عصبی شده و آنها را تحریک کنند. در نتیجه علائم اعتیاد به مواد مخدر بروز پیدا می کند. ورود این مواد باعث میشود تا مغز به طور طبیعی تولید انتقالدهندههای عصبی را کاهش دهد و برای انتقال پیامهای خود نیازمند وجود مواد مخدر باشد. برخی مواد نیز نظیر مواد محرک همچون آمفتامین و کوکائین باعث میشوند تا نورونهای مغزی به مقدار زیادی انتقالدهنده تولید کنند و میزان آنها از حالت طبیعی خارج شوند. در این وضعیت، پیامهای قویتری در مغز ایجاد شده و فعالیتهای ارتباطی آن نیز مختل خواهند شد. به همین دلیل است که پس از مصرف مواد حالاتی نظیر سرخوشی، لذت و شادی با شدت بسیار قویتری اتفاق میافتند. برای اطلاع ازانواع مواد محرک کلیک کنید.
تاثیر مواد مخدر بر مغز | مواد چگونه منجر به احساس لذت میشود؟
برخی از انتقال دهندههای عصبی در مغز مسئول رساندن پیام شادی و لذت به سطوح بالاتر مغزی هستند. از جمله این نوروترنسمیترها میتوان به دوپامین و سروتونین اشاره کرد. این انتقال دهندهها در حالت طبیعی با دریافت پاداشهای سادهای نظیر غذا خوردن، داشتن تعاملات مثبت با دیگران، پرداختن به فعالیتهای مورد علاقه نظیر موسیقی، ورزش و... ایجاد میشوند؛ به همین خاطر است که انسان از این فعالیتها لذت میبرد. برای کسب اطلاع بیشتر ازسروتونینکلیک کنید. هنگام مصرف مواد میزان بسیار بیشتری از این انتقال دهندهها در مغز ترشح میشوند. به این ترتیب افراد حتی از سادهترین فعالیتهای خود لذت میبرند و دچار احساس سرخوشی و نشئگی میشوند. البته نظریههای جدیدتری نیز در مورد تأثیر مواد بر دوپامین شکل گرفته است و دانشمندان امروزه فکر میکنند که دوپامین بیشتر با مجبور کردن فرد برای تکرار فعالیت لذت بخش (یا همان مصرف مواد) ارتباط دارد تا تولید مستقیم لذت. این نظریات به فهم چگونگی ایجاد وابستگی مواد در افراد کمک میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تعریف اعتیادکلیک کنید.
تاثیر مواد مخدر بر مغز | دلیل وابستگی روانی و اعتیاد به مواد مخدر
افزایش بیش از حد دوپامین، باعث تغییر شکل گیرندههای دوپامینی شده و یا نورونهای تولید کننده دوپامین را کاهش میدهد. در نتیجه پس از مدتی دوپامین مغز به طور طبیعی کاهش مییابد و فرد احساس افسردگی، کسلی، بیلذتی و بیهیجانی میکند. فرد برای به دست آوردن همان حالت خوشحالی و نشئگی گذشته و از بین رفتن حالت خماری و همچنین به حد طبیعی رساندن دوپامین بدن خود، باید میزان بیشتری از ماده مخدر را مصرف نماید. این چنین میشود که فرد دائماً در یک چرخه معیوب گیر میکند. یعنی برای به حد طبیعی رساندن دوپامین مغز خود، ماده مخدر بیشتری مصرف میکند و مصرف بیشتر ماده مخدر، باعث کاهش بیشتر دوپامین طبیعی بدن او میشود. برای اطلاع از روشهای غیرشیمیایی افزایش دوپامینکلیک کنید. این چرخه مداوم مصرف مواد مخدر، به مرور زمان تغییرات بلند مدتتری را در مغز ایجاد میکند و این تغییرات باعث از بین رفتن کنترل فرد بر مصرف خود میشود. به بیان دیگر مواد مخدر کنترل سیستم لذت را به دست میگیرد. در نتیجه بیمار تمایل بیش از اندازه به مصرف مواد پیدا میکند تا میزان دوپامین دوباره به سطح عادی برگردد. چنین فردی دیگر نمیتواند بدون مصرف مواد، از زندگی لذت ببرد و دچار افسردگی میشود. برای کسب اطلاعات در زمینه درمان افسردگی کلیک کنید.
تاثیر مواد مخدر بر مغز | اعتیاد به مواد مخدر و مشکلات روانی نا
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز نشانه گذاری شده
اند*