ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7
ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7

ترس از آمپول | راهکارهای موثر برای غلبه بر ترس از آمپول

ترس از آمپول یکی از انواع فوبیاها می‌باشد که می‌تواند بر اثر یادگیری، مشاهده و خاطرات نامطلوب در ذهن شکل گرفته باشد و حتی گاهی این ترس باعث مختل شدن زندگی فرد می‌شود. شناخت راهکارهای موثر برای غلبه بر این نوع از فوبیا به افراد کمک می‌کند تا بتوانند راحت‌تر با این موضوع کنار بیایند و آن را حل کنند. ما در ادامه مقاله به توضیحاتی درباره علل ترس و راهکارهای موثر برای غلبه بر ترس از آمپول خواهیم پرداخت. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

تماس با مشاور

 

ترس از آمپول

اگر هر بار که یک سوزن می بینید یا به تزریق فکر می کنید، احساس اضطراب شدید پیدا می کنید به تریپانوفوبیا یا ترس از آمپول و تزریق مبتلا شده باشید. اغلب، افراد مبتلا به این فوبیا زمانی که می‌دانند نیاز به تزریق یا خون‌گیری دارند، علائمی را تجربه می کنند که می تواند شامل احساس سرگیجه، حالت تهوع یا تپش قلب کنند. به طور معمول، سوزن تنها محرک این ترس است. اگر در مواقع دیگر علائم اضطراب شدید دارید، علائم شما ممکن است به بیماری دیگری مربوط باشد. به طور خاص، افراد مبتلا به این فوبیا از تزریق یا خون گیری احساس ترس می کنند. اگرچه تریپانوفوبیا رایج است، اما می تواند به طور قابل توجهی در زندگی شما اختلال ایجاد کند. افراد مبتلا به فوبیای سوزنی شدید ممکن است مراقبت های پزشکی لازم را به تعویق بیندازند یا از آن اجتناب کنند. با درمان، می توانید یاد بگیرید که علائم اضطراب را مدیریت کنید تا اختلالات کمتری در زندگی خود تجربه کنید. طبق مطالعات متخصصان یکی از شایع‌­ترین ترس­‌ها در جهان، ترس از آمپول، خون و جراحی است. به این صورت که فرد ممکن است صرفا با شنیدن اسم آن دچار ترس شود و یا با دیدن آن­‌ها و یا حس کردنشان آن ترس را تجربه کنند. از نشانه‌­های این ترس می­‌توان موارد زیر را نام برد.

- غش کردن

- حمله عصبی

- بالارفتن تپش قلب

- بالارفتن فشار خون

- سرگیجه

- اضطراب 

- بی‌خوابی

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انواع فوبیا کلیک کنید.

 

اینفوگرافیک ترس از آمپول

اینفوگرافیک ترس از آمپول

ریشه ترس از آمپول چیست؟

روانشناسانی که روی تکامل انسان پژوهش می­‌کنند عقیده دارند این ترس ریشه تاریخی دارد. ما انسان­‌ها طی تکامل خود در دوره­‌های مختلف تاریخی از ابزارهای تیز مانند نیزه و تیغ همیشه فرار کرده­‌ایم چراکه نشانه جنگ و تهدیدکننده زندگی ما بوده­‌اند. ترس امروز برخی افراد از آمپول و سوزن نیز از همین ترس تاریخی سرچشمه می­‌گیرد خصوصا زمانی که قرار است با بدنشان برخورد کند.

اما برخی روانشناسان دیگر عقیده دارند که ریشه این ترس به خاطرات کودکی فرد بازمی‌گردد. ممکن است یک بار در کودکی فردی کم‌تجربه به او آمپول زده باشد و او درد زیادی را در کودکی تجربه کرده است که باعث شده تصور کند همیشه آمپول زدن مساوی با تکرار همان میزان از درد می‌باشد و یا اینکه ممکن است یکی از عزیزانش مثل مادر یا پدر در بیمارستان یا درمانگاه و در حضور او فوت شده باشد که این نیز باعث شده که همیشه بیمارستان و آمپول و خون و جراحی، ترس از مرگ خود یا عزیزانش را برای او تداعی کند.

عده دیگری از روانشناسان معتقدند که ترس­‌ها و اصولا همه تفکرات و رفتارهای ما حاصل یادگیری است. وقتی والدین در مقابل چشمان کودک نسبت به آمپول از خود ترس نشان می‌دهند، طبیعتا کودک نیز آمپول را پدیده‌­ای ترسناک می­‌پندارد و همان رفتار را در بزرگسالی از خود بروز می‌­دهد.

اما متخصصان ژنتیک نیز در مطالعات خود به بررسی ریشه ترس از آمپول پرداخته­‌اند. آن­‌ها معتقدند افراد مبتلا به این ترس احتمالا حساسیت ژنتیکی به درد دارند و همین مسئله زمینه اضطراب را در موقعیت­‌هایی که احتمال درد وجود دارد، در آن­‌ها افزایش می­‌دهد.

یکی دیگر از دلایلی که امروزه باعث شده بسیاری از افراد این ترس را داشته باشند نیز انتقال ویروس­‌های مختلف مانند HIV است.

برای آگاهی بیشتر در زمینه درمان فوبیا کلید کنید.

چه کسانی ممکن است به تریپانوفوبیا مبتلا شوند؟

چند عامل می تواند خطر ابتلا به تریپانوفوبیا را افزایش دهد. شامل: سابقه تجربیات منفی یا آسیب زا با سوزن. سابقه خانوادگی فوبیا از سوزن. سایر ترس‌های مرتبط با بیماری یا دارو، مانند هیپوکندری یا ژرمافوبیا (میسوفوبیا). سایر اختلالات اضطرابی، مانند اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یا اختلال اضطراب فراگیر (GAD).

چگونگی می‌توانیم بر فوبی آمپول غلبه کنیم؟

در اینجا چند تکنیک به شما ارائه می­‌شود که در صورت بروز ترس از آمپول می‌­توانید از آن‌­ها استفاده کنید.

- شمرده، عمیق و آهسته نفس بکشید تا بدنتان آرام شود و یکی دو ثانیه پیش از تزریق نفس عمیق خود را حبس کنید. اینگونه درد بسیار کمتری حس خواهید کرد.

- سرفه کردن در هنگام تزریق می­‌تواند تا حد زیادی از درد شما بکاهد.

- سعی کنید تا حد ممکن حواس خود را پرت کنید. پیشنهاد می­‌کنیم برای این کار از موسیقی و گفت‌وگو با پرستار یا همراهتان و تمرکز روی مسائل دیگر استفاده کنید.

- حتما درمورد ترستان با پزشک یا پرستاری که مسئول تزریق است صحبت کنید تا او با ملاحظات بیشتری این کار را انجام دهد.

- اگر سابقه غش به هنگام تزریق را دارید، سعی کنید این دفعه دراز کشیده، سر خود را پایین بگیرید و پاهایتان را از زانو به سمت بالا خم کنید. این کار باعث کاهش احتمال غش­ کردن می­‌شود.

- در صورت امکان تنها برای تزریق نروید. حتما فردی صمیمی و مورد اعتماد همراهتان باشد. حضور او و حتی گرفتن دست او در موقع تزریق می­‌تواند برایتان آرامش­‌بخش باشد.

برای آگاهی بیشتر در زمینه فوبیای خاص کلیک کنید.

ترس از آمپول چگونه درمان می شود؟

هیچ راه واحدی برای درمان ترس از آمپول وجود ندارد. ممکن است لازم باشد چندین استراتژی را برای کاهش علائم تریپانوفوبیا امتحان کنید. مواجهه درمانی شامل وارد کردن آهسته ترس خاص به زندگی شما است. یک درمانگر تصاویری از یک سوزن را به شما نشان دهد، از شما بخواهد نزدیک یک سوزن بایستید یا از شما بخواهد که یکی را نگه دارید. با گذشت زمان، هدف تغییر پاسخ فیزیکی و ذهنی شما به دیدن سوزن است. درمان شناختی رفتاری (CBT) که اغلب گفتار درمانی نامیده می شود، شامل صحبت درباره ترس با یک درمانگر است. شما تکنیک های مقابله ای جدید و راه های مختلف فکر کردن در مورد سوزن را یاد می گیرید. CBT به شما کمک می کند تا کنترل بیشتری بر علائم داشته باشید. اگر پس از گذراندن دوره درمانی همچنان استرس شدید در اطراف سوزن ها احساس می کنید، ممکن است دارو مفید باشد.

راهکارهای موثر برای غلبه بر ترس از آمپول

اگر تکنیک­‌هایی که در بالا اشاره شد راهگشا نبوند؛ باید از راه­‌های جدی­‌تری برای مقابله با ترستان استفاده کنید که در اینجا به بررسی چند مورد از آن­‌ها می‌­پردازیم.

نسبت به ترس خود آگاه شوید

بسیاری از ترس­‌ها و اضطراب­‌های ما ناخودآگاه است و ما دقیقا دلیل آن را نمی‌­دانیم اما زمانی که نسبت به ریشه و دلیل آن آگاه شوید بهتر می­‌توانید با آن کنار بیایید. موارد بسیاری دیده شده که صرفا همین آگاهی باعث رفع ترس شده­ است. البته ممکن است نتوانید به تنهایی ریشه ترستان را پیدا کنید و می­‌توانید از روانشناس یا مشاور کمک بگیرید.

برای اطلاع از انواع اختلالات اضطرابی کلیک کنید.

با ترستان منطقی رفتار کنید

سعی کنید درمورد فرایند آمپول زدن و ترسناک نبودن و همچنین در مورد رفتارهای خودتان فکر کنید و به این بیاندیشید که این رفتارها چه تاثیری جز افزایش اضطراب برای شما دارد؟ درنهایت اگر نتوانستید این بررسی منطقی را به تنهایی انجام دهید پیشنهاد می­‌کنیم که از روانشناس کمک بگیرید تا دید بازتری نسبت به موضوع ترس و رفتار شما برایتان به وجود آورد.

مواجهه شدن با موضوع ترس

یکی از کاربردی‌­ترین روش­‌های درمان ترس مواجهه با موضوع ترسناک است که می‌­تواند به دو شکل تدریجی یا کامل به شما ارائه شود. این روش برای انواع ترس­‌ها و فوبیاهای عمیق کارساز بوده­ است. البته استفاده از این تکنیک­‌ها و راهکارهای خاص، نیاز به روانشناس دارد تا بتواند آن‌­ها را به شما بیاموزد. 

برای آشنایی بیشتر در زمینه درمان اضطراب کلیک کنید.

سوالات متداول

برای درمان فوبیا بهترین روش درمانی چیست؟ 

به طور کلی درمان‌های روان شناختی مانند شناخت درمانی، حساسیت زدایی منظم، مواجهه درمانی و ریلکسیشن یا دیگر روش‌های آرمیدگی در درمان فوبیا بسیار سودمند هستند. در صورتی که مشکل شما حاد شد و توانایی کنترل‌تان را بر روی موضوع از دست دادید مراجعه به یک روانشناس می‌تواند به شما کمک کننده باشد.

آیا باید موقع مراجعه ترس خود را بیان کنیم یا سعی کنیم آن را پنهان کنیم؟

شما باید ترس خود را ابراز کنید. به پزشک یا پرستار بگویید که از تزریق آمپول می‌ترسید. دانستن این مطلب به آن‌ها کمک می‌کند که با شما به درستی رفتار کنند و حتی با صحبت کردن هنگام تزریق، تمرکز شما را از این عمل بر هم بزنند یا راهکارهایی را برای کاهش ترس شما و آرام‌تر شدن به شما ارائه دهند.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*