ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7
ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7

ترک اعتیاد | بهترین روش ترک اعتیاد

خوشحال می شویم پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را برای دیدن ویدیوهای بیشتر در مورد ترک اعتیاد دنبال کنید.

ترک اعتیاد مسئله‌ای است که بسیاری از افراد و خانواده‌‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. با این که خیلی از معتادان تمایل به ترک اعتیاد به مواد مخدر دارند موفق به ترک نشده و لغزش‌های مکرری را در این مسیر تجربه می‌کنند. اما چرا این اتفاق می‌افتد؟ یکی از اصلی‌ترین دلایل شکست درمان اعتیاد، عدم استفاده از روشی مناسب و استاندارد و همچنین اقدام به ترک در خانه است. در بسیاری از روش‌ها نظیر ترک اعتیاد اجباری، علل گرایش به اعتیاد و بعد روانی بیمار نادیده گرفته می‌شود. در حالی که اعتیاد بیشتر ریشه‌های روانی دارد و تا زمانی که این ریشه‌ها مورد بررسی و درمان قرار نگیرد، ترک کامل بدون بازگشت اتفاق نخواهد افتاد. در ادامه مطلب به ضرورت مشاوره ترک اعتیاد و انواع روش های درمانی که مورد استفاده قرار می‌گیرند خواهیم پرداخت.
تماس با مشاور

اعتیاد به مواد مخدر

اعتیاد به انواع مواد مخدر یک نوع بیماری است که عوارض جسمی و روحی مختلفی را برای فرد در بر دارد. مواد مخدر انواع مختلفی دارد و با توجه به آن عوارض گوناگونی بر جای می گذارد. برخی مواد وابستگی روانی ایجاد می کنند و برخی فیزیکی و بعضی هر دو نوع را با هم دارند. همچنین روش های ترک به تناسب نوع ماده مخدر متفاوت است. اغلب داروها مانند متادون در برنامه ترک اعتیاد قرار می گیرند؛ البته مصرف خودسرانه متادون خود باعث بروز اعتیاد می شود.
به طور کلی مواد مخدر شامل موادی می شوند که پس از مصرف روی عملکرد فرد تاثیر می گذارند. رایج ترین مواد مخدر شامل تریاک، هروئین، شیشه، حشیش، مورفین، متادون و … می شود. ترک هر کدام از آن ها مانند ترک شیشه، ترک حشیش، ترک هروئین و... زمان بر بوده و نیاز به برنامه درمانی دقیق و حمایت جسمی و روحی حرفه ای دارد.

ترک اعتیاد

ترک اعتیاد به مجموعه فرآیندهایی گفته می‌شود که طی آن‌ها فرد معتاد تحت نظر متخصص و یا به‌ صورت فردی، برای قطع مصرف ماده اعتیادی اقدام می‌کند. در این فرایند فرد سعی می‌کند علاوه بر قطع مصرف ماده مخدر سبک زندگی خود را نیز تغییر دهد و زندگی متعادل، بهنجار و با اعتماد به نفسی داشته باشد. هدف نهایی از ترک مواد بازگشت فرد به حالت طبیعی و سالم دوران قبل از اعتیاد است.

ترک اعتیاد و درمان اعتیاد چالش‌های زیادی را برای فرد به وجود می‌آورد برای مثال سبب بروز خماری و علائم ترک، نشانه‌های رفتاری، فیزیولوژیکی و شناختی می‌شود. شدت و ضعف علائم ترک مانند ترک تریاک بسته به میزان مصرف ماده مخدر و از طرفی نوع ماده مصرفی متفاوت است. میزان موفقیت در ترک مواد به ویژگی‌های شخصیتی بیمار، میزان اراده و تلاش او، حمایت اطرافیان، نوع ماده مخدر، شدت وابستگی، موقعیت اجتماعی، چگونگی مقابله با اعتیاد و روش درمانی، بستگی پیدا می کند. برای اطلاعات بیشتر درباره مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.

اینفوگرافیک بهترین روش های ترک اعتیاد

اینفوگرافیک ترک اعتیاد

مقایسه بهترین روش های ترک اعتیاد

اگر قصد ترک دارید باید قبل از هر چیزی یک برنامه ترک اعتیاد صحیح و اصولی با کمک مشاوره ترک اعتیاد برای خود انتخاب کنید. چرا که دلیل اصلی بسیاری از ناکامی‌ها در سیکل ترک، ترک بی‌برنامه و هیجانی ماده مخدر توسط خود فرد است. روش‌های متنوعی برای درمان اعتیاد وجود دارد. باید توجه داشته باشید که بسته به نوع مواد اعتیادآور و شرایط جسمی و روانی فرد، روش‌های مختلفی برای ترک وجود دارد. در نتیجه یک روش یکسان برای همه افراد مناسب نیست و هر بیمار باید بر اساس شرایط منحصر به فرد خود در جستجوی بهترین روش باشد. در ادامه پرکاربردترین روش‌های ترک اعتیاد به مواد مخدر و ترک اعتیاد به مواد محرک را شرح داده‌ایم. برای آگاهی بیشتر درباره برنامه 12 قدمی ترک اعتیاد کلیک کنید.

1- ترک اعتیاد به روش سقوط آزاد

برخی از خانواده ها یا کمپ های ترک اعتیاد سعی می‌کنند با بستن و طناب پیچ کردن فرد به تخت، در مدت زمان کوتاهی او را ترک دهند؛ به این روش سقوط آزاد می‌گویند که معایب زیادی دارد چرا که در اولین فرصتی که فرد رها شود به احتمال زیاد دوباره به سمت مصرف مواد می‌رود. متاسفانه در روش‌های مذکور به علل اصلی اعتیاد فرد توجهی نمی‌شود.

بسیاری از معتادان به خاطر مشکلات درونی و روانی نظیر افسردگی و مشکلات خانوادگی به اعتیاد پناه آورده‌اند. این افراد تا زمانی که مشکل اصلی‌ را برطرف نکنند نمی‌توانند مصرف مواد را کنار بگذارند و رفتن به کمپ‌های ترک اعتیاد تنها باعث وخیم‌تر شدن اوضاع روحی آن‌ها خواهد شد؛ در نتیجه اعتیاد نیز تشدید می‌شود.

2- درمان دارویی

برای ترک اعتیاد از داروهای دارای اثرات شبه افیونی، استفاده می‌گردد. این داروها با درگیر کردن همان مناطق مغزی که با مصرف مواد فعال می‌شدند از شدت علائم ترک و احتمال بروز نشانه‌های ترک می‌کاهند. از جمله داروهای ترک اعتیاد مفید می‌توان به متادون و ب 2 اشاره کرد. البته در مصرف این داروها باید بسیار احتیاط شود؛ چرا که این داروها تنها باید در مدتی محدود و در دوزهای کاملاً مشخص مصرف شوند در غیر این صورت منجر به وابستگی شده و فرد ملزم به ترک متادون می شود.

به دلیل اثرات مشابه داروهای ترک اعتیاد با مواد مخدر مصرف خودسرانه آن‌ها و یا توجه نکردن به دستورات پزشک منجر به بروز اعتیاد جدیدی در شما خواهد شد. توجه داشته باشید که درمان‌های دارویی در صورتی که در کنار روش‌های روان درمانی و مراجعه به روانشناس و مشاوره ترک اعتیاد صورت بگیرند بالاترین میزان بازدهی را برای شما خواهند داشت.

3- ترک تدریجی

در کل استفاده از روش ترک تدریجی در مقایسه با روش‌های سقوط آزاد و قطع یکباره مواد مخدر، روش بهتری است که مورد تأیید متخصصان قرار دارد و فرد با مشکلاتی از جمله افسردگی نیز کمتر مواجه می‌شود. با این حال در این روش نیز اگر عوامل روانی در نظر گرفته نشوند و مشاوره ترک اعتیاد صورت نگیرد، احتمال بازگشت مجدد فرد به مصرف مواد به میزان بسیار زیادی وجود دارد. به علاوه کاهش دوز مصرف زمانی که فرد تحت نظر متخصص ترک باشد، عوارض و علائم ترک در کمترین حد و احتمال موفقیت در درمان بیشتر از هر زمانی خواهد بود. روش تدریجی در ترک تریاک و ترک هروئین نتیجه بخشی زیادی دارد.

4- روش ماتریکس برای درمان اعتیاد

مدل ماتریکس روشی التقاطی است. به طوری که در طول درمان با مدل ماتریکس درمانگر از روش‌های روان درمانی مختلف در کنار یکدیگر استفاده می‌کند. از جمله این روش‌ها می‌توان به درمان‌های انگیزشی، شناختی- رفتاری، گروه درمانی و خانواده درمانی اشاره کرد. این روش ها در مشاوره ترک اعتیاد به کار برده می شوند.

ترک اعتیاد به روش ماتریکس نیاز به حضور چند روز در هفته و صرف چند ساعت در مرکز درمانی دارد. بیمار در این درمان نیاز به حضور دائم و بستری در مرکز درمانی ندارد و می‌تواند زندگی عادی خود را ادامه دهد. ساختاربندی این برنامه درمانی در سطح بالایی قرار دارد و برای هر جلسه و هر مرحله از درمان مباحث و اقدامات مشخصی تعیین شده است. ترک و درمان اعتیاد با این روش تقریبا 16 هفته پیش بینی شده، اما بسته به وضعیت بیمار می‌تواند تا یک سال طول بکشد. روش ماتریکس به خصوص در ترک شیشه مورد استفاده قرار می گیرد.

5- ترک به همراه روان درمانی

روان درمانی، بهترین روش ترک مواد به خصوص در ترک هروئین محسوب می‌شود. حضور دائمی یک مشاور و روانشناس در زندگی بیمار و امکان تماس با متخصص، احتمال بازگشت و شکست درمان را به صفر می‌رساند. روانشناس در کنار پرداختن به علل و ریشه‌های اعتیاد، روش های غلبه بر وسوسه بعد از ترک را به شما می‌آموزد چگونه از وسوسه‌های فکری و تمایل برای مصرف دوباره مواد جلوگیری کنید.

6-بهبودی با برنامه های 12 قدم

برنامه های 12 قدم مجموعه ای از اصول هستند که اقدام های لازم برای بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر، مقابله با اجبار به مصرف و درمان اعتیاد رفتاری را در اختیار فرد قرار می دهند. برنامه 12 قدم معالجه پزشکی نیست بلکه بهبودی از طریق تجربیات افرادی است که مبتلا به بیماری اعتیاد بوده و موفق به یافتن راه حل شده‌اند. انجمن روان پزشکی آمریکا 12 قدم را چنین خلاصه کرده:

_اقرار به این که یک معتاد توانایی کنترل خود را ندارد.
_باور این که تنها یک نیروی برتر می تواند توانایی لازم را برای آن ها فراهم کند.
_مرور خطاهای گذشته به کمک یک راهنما

-جبران خسارت اشتباهات گذشته (پیشنهاد می کنیم مقاله ترک ماده مخدر گل را بخوانید.)
_یادگیری روش زندگی جدید با کمک الگوهای رفتاری جدید، تغییر سبک زندگی با قطع مصرف مواد اعتیاد آور مانند الکل. برای اطلاع از ترک الکل کلیک کنید.
_کمک به معتادان مواد که از اعتیاد و مصرف اجباری رنج می کشند.

7. ترک اعتیاد به روش ابن سینا

برخی از روش های ترک اعتیاد متمرکز بر تغییر عادات بد زندگی و به طور کلی عوض کردن سبک زندگی می باشد. اعتیاد به مواد مخدر از جمله عادت های بسیار آسیب زای افراد بوده که جنبه های مختلف زندگی آن را تحت شعاع قرار می دهد. روش ابن سینا به شیوه ای اشاره دارد که نظم مصرف مواد را به طور آگاهانه و عامدانه بر هم‌ می زند.

اما روش های کارآمدتری برای ترک اعتیاد به مواد مخدر به مدد یافته های علمی وجود دارد که با مراجعه به مراکز مشاوره و ترک مواد می توان از آن ها استفاده کرد. متخصصان و پزشکان مستقر در مراکز ترک اعتیاد می توانند فرد را با کمترین اسیب ممکن ناشی از مراحل ترک، به سلامت از مسیر اعتیاد بگذرانند. طبیعتا راه اصولی برای ترک اعتیاد مراجعه به کلینیک های تخصصی می باشد.

روش های ترک اعتیاد

روزهای اولیه ترک چگونه خواهد بود؟

فرد در روزهای اولیه ترک اعتیاد مراحلی را طی می کند که عبور از این مراحل لازمه‌ی درمان و ترک همیشگی مواد مخدر است. سختی عبور از این مراحل به میزان وابستگی فرد به مواد مصرفی، نوع و دوز ماده بستگی دارد. حضور یک مشاور و متخصص در زمینه ترک، عبور از این مراحل را برای فرد سهل تر می کند. مراحلی که فرد در روزهای اولیه ترک طی می کند شامل موارد زیر است:
_پذیرش بیماری اعتیاد
_تحمل کردن عوارض خماری
_سازگاری با نوسانات اخلاقی
_مبارزه با افکار
_اعتماد کردن به فرآیند بهبودی و درمان اعتیاد

نقش خانواده در ترک اعتیاد

زمانی که در خانواده یکی از اعضا درگیر علائم اعتیاد به مواد مخدر می‌شود، نه تنها زندگی شخصی خود را متأثر کرده، بلکه بر دیگر اعضای خانواده نیز اثر می‌گذارد. باعث می‌شود وظایف و نقش‌های معمول اعضای خانواده تغییر کند و یا از انجام امور روزمره‌ی خود غافل شوند و جایگاه دیگری در خانواده پیدا کنند. به طوری که نیرو و انرژی خود را صرف محافظت از خانواده در برابر آسیب‌ها، پیامدهای اعتیاد به مواد مخدر و اثرات مخرب بیماری اعتیاد می‌کنند. در نتیجه اعتیاد یک نفر معمولاً کل سیستم خانواده را به هم می‌ریزد. در این شرایط بهره مندی از مشاوره خانواده می تواند راهگشا باشد.

خانواده ممکن است با فهمیدن اعتیاد یکی از اعضا بسیار آشفته شود. این آشفتگی معمولاً منجر به اقدامات هیجانی و نادرست از جانب آن‌ها می‌شود. مراجعه به یک مشاور روانشناس و شرکت در جلسات خانواده درمانی به خانواده‌ها کمک می‌کند تا در ابتدا بتوانند هیجانات منفی خود را مدیریت کرده و سپس در مورد بهترین روش‌های رفتار با فرد معتاد آموزش ببینند.

 

ترک اعتیاد

چند راهکار خودیاری برای آغاز ترک اعتیاد

یکی از مشکلاتی که در درمان اعتیاد مانع از رسیدن به هدف می شود و خانواده‌ها را با دردسر مواجه می کند، عدم پذیرش فرد معتاد به اعتیاد خود است. بیشتر افرادی که در دام اعتیاد افتاده اند مشکل خود را قبول نمی کنند و اغلب عقیده دارند در هر زمان که اراده کنند قادر به قطع مصرف مواد هستند. تا زمانی که خود شخص به این باور نرسد که وابستگی دارد و این وابستگی بر تمام جنبه های زندگی‌ اثرات سوء وارد می کند فرآیند ترک موفقیت آمیز نخواهد بود.

برای اثبات بیماری و باور به اعتیاد فقط کافی است برای چند روز از مواد مخدر دور بمانند. برخی از افراد در این شرایط تازه به میزان وابستگی و وجود بیماری اعتیاد در خود پی می برند و آن را می پذیرند اما برخی دیگر بعد از مصرف دوباره مواد، معتقدند اوضاع را تحت کنترل خود دارند و مواد را تنها برای تفریح مصرف می کنند.

از آنجایی که تغییر بسیار دشوار است، داشتن یک راهنما هنگام تلاش برای ترک اعتیاد به مواد مخدر، الکل یا رفتار مفید خواهد بود. تحقیقات نشان می دهد که مراحل زیر می تواند به شما کمک کند تا به سمت اهداف بهبودی خود حرکت کنید. اگر انجام تمام مراحل را اتخاذ کنید، بیشترین شانس موفقیت را خواهید داشت.

1. تاریخ ترک تعیین کنید و محیط خود را تغییر دهید.

ممکن است انتخاب یک تاریخ معنادار مانند یک رویداد خاص، تولد یا سالگرد مفید باشد.

هرگونه موضوع منتهی به یادآوری اعتیاد را از خانه و محل کار خود حذف کنید. به عنوان مثال از کسانی که شما را تشویق می کنند با موضوع اعتیاد خود درگیر شوید(مواد مخدر، الکل یا رفتار) جدا شوید. اگر می خواهید نوشیدنی را ترک کنید، از شر هر گونه الکل، درب بازکن ها، لیوان های شراب و پیچ های چوب پنبه خلاص شوید. اگر می‌خواهید قمار را ترک کنید، هر شکلی از کارت بازی، بلیت خراش یا تراشه پوکر را دور بریزید. همچنین اجازه ندهید افراد دیگر از مواد یا رفتارهای مرتبط با اعتیاد به خانه شما رفت و آمد کنند و یا همان کارها را در خانه شما انجام بدهند.

2. حواس خود را پرت کنید.

به‌جای تسلیم شدن در برابر میل به استفاده، فعالیت‌های جایگزین مانند رفتن به پیاده‌روی یا تماس با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده برای صحبت کردن را در نظر داشته باشید. طوری که تا زمانی که این میل از بین برود مشغول باشید. برای مقابله با چیزهایی که هوس شما را تحریک می کند، آمادگی کافی کسب کنید. مانند قرار گرفتن در محیطی که ناخواسته دیگران از مواد استفاده می کنند.

3. تلاش های گذشته خود برای ترک را مرور کنید.

به این فکر کنید که چه چیزی موثر بوده و چه چیزی موثر نبوده است. در نظر بگیرید که چه چیزی ممکن است به عود کمک کرده باشد و بر اساس آن تغییراتی ایجاد کنید.

4. یک شبکه پشتیبانی ایجاد کنید.

با خانواده و دوستان خود صحبت کنید و از آن ها تشویق و حمایت بخواهید. به آن ها اطلاع دهید که در حال ترک کردن هستید. اگر از موضوع اعتیاد شما علیه شما استفاده می کنند، از آن ها بخواهید که این کار را جلوی شما انجام ندهند. اگر مواد مخدر می‌خریدید، باید به فروشنده خود بگویید که در حال ترک کردن هستید. از فروشنده بخواهید که با شما تماس نگیرد و دیگر به شما مواد نفروشد. همچنین با متخصص اعتیاد در مورد بهترین روش ترک صحبت کنید. ممکن است داروهایی وجود داشته باشند که روند را برای شما آسان کرده و شانس موفقیت شما را افزایش دهند.

 

پس از ترک اعتیاد
 

ترک اعتیاد به مواد محرک و مخدر با داشتن برنامه منظم و صحیح امکان پذیر است. اما پیامدهای بعد از ترک، لزوم ادامه درمان و ارتباط با مشاور ترک را بیشتر می‌کند. بیماران پس از مواجهه با مشکلات جنسی، دردهای جسمانی، مشکلات روحی، کاهش صبر و... به دنبال مراقبت های بعد از ترک اعتیاد می‌افتند. توجه به این عوامل بسیار اهمیت دارد چرا که این‌ها معمولاً به عوامل برانگیزنده‌ تبدیل می‌شوند و فرد را مجدداً به سمت مصرف مواد سوق می‌دهند. برای حل مشکلات جنسی مقاله آموزش سکس اطلاعات خوبی در اختیار مخاطب قرار می دهد.

بازگشت به مصرف مواد بعد از ترک

مشکل بسیاری از افرادی که حتی موفق به ترک مواد مخدر در دوره‌هایی هر چند کوتاه و یا بلندمدت شده‌اند، بازگشت و شروع مصرف مجدد مواد است. یکی از علت‌های این موضوع نادیده گرفتن عوارض بعد از ترک می‌باشد. هم‌چنین قرار گرفتن در شرایطی که یادآور دوران مصرف است ولع فرد را برای مصرف بیشتر می‌کند. حتی معاشرت با کسانی که تجربه مصرف با آن‌ها را داشته‌اند احتمال لغزش را بالا می‌برد. در این شرایط یادگیری مهارت ها و تکنیک های غلبه بر وسوسه بعد از ترک اهمیت می یابد.

مصرف مجدد و بازگشت به اعتیاد علائم و نشانه‌هایی دارد که از مدتی قبل قابل شناسایی و پیش‌بینی هستند. بنابراین بهترین کار این است که زیر نظر مشاوره ترک اعتیاد این نشانه‌ها و علائم هشدار دهنده شناسایی شوند تا بتوان از برگشت به سمت مصرف مواد جلوگیری نمود و علاوه بر آن فرایند بهبود را نیز تسریع بخشید.

 

آشنایی با مرکز مشاوره حامی هنر زندگی

مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینه های مختلف روانشناسی اعم از خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، کودک، مشاوره شغلی، تحصیلی و ... جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است.
مرکز هنر زندگی با گرد هم آوردن جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا بتوانید حتی ترک اعتیاد در خانه را نیز تجربه کنید. همچنین حامی هنر زندگی در تمامی فرآیند درمان و ترک در کنار فرد مصرف کننده و خانواده او خواهد بود و می‌توانید در هر ساعت از شبانه روز از خدمات مشاوره بهره ببرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره روانشناسی کلیک کنید.

سوالات متداول

بهترین روش درمان اعتیاد چیست؟

بهترین روش روان درمانی در کنار دارو درمانی است. در روان درمانی مرحله به مرحله به فرد آموزش داده می‌شود که چگونه بر اعتیاد خود غلبه کند و فرد بعد از ترک می‌تواند کاملاً به زندگی عادی خود بازگردد. دارو درمانی نیز کمک می‌کند تا از شدت علائم ترک و احتمال بروز نشانه‌های ترک کاسته شود.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*