ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7
ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7

دستگاه تناسلی زنان | همه چیز درباره دستگاه تناسلی زنان


خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با دستگاه تناسلی زنان پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.

دستگاه تناسلی زنان از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظایف مخصوص به خود را دارند. همچنین این اندام به خاطر داشتن قابلیت‌های فراوان یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدن بانوان محسوب می‌شود که از وظایف اصلی آن برقراری رابطه‌ جنسی، تولید مثل و بقای نسل است. دستگاه تناسلی زنان ممکن است به دلایل مختلفی دچار عفونت‌ها و مشکلات تناسلی شود که لازم است بانوان نکاتی را رعایت کرده تا بتوانند به سلامتی و بهداشت خود کمک کنند. آقایان نیز با شناخت اندام‌ جنسی زنان می‌توانند در زندگی زناشویی به کاهش مشکلات و مسائل جنسی خود کمک کنند و باعث افزایش رضایت جنسی میان خود و همسرشان شوند. برای شناخت بهتر جزئیات روابط زناشویی می توان از مشاوره جنسی به عنوان راهکاری مطمئن بهره برد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره جنسی کلیک کنید.

تماس با مشاور

قابلیت های دستگاه تناسلی زنان

دستگاه تناسلی زنان قابلیت‌های فراوانی دارد و یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدن محسوب می‌شود. مهم‌ترین قابلیت‌های دستگاه تناسلی برقراری رابطه‌ جنسی، تولید مثل و بقای نسل است. مراحل بارداری شامل برقراری رابطه‌ جنسی، تولید تخمک و محافظت از تخمک تولید شده است که توسط اندام تناسلی انجام می‌شود. همچنین در زمان زایمان طبیعی نیز نوزاد از راه اندام تناسلی زنان به دنیا می‌آید.

تولید مثل موجب بقای نسل می‌شود و زنان و مردان قابلیت تولید مثل را از طریق غدد جنسی و هورمون ها به دست می آورند. زمانی که سلول‌ها با اسپرم مرد ترکیب می‌شود، یاخته‌ تخم و سپس نوزاد را ایجاد می‌کند. هر ماه یک تخمک بالغ می‌شود و از یاخته‌ تخم رها می‌شود، سپس شیپور، تخمک را به داخل لوله‌ حمل تخمک و سپس به داخل رحم هدایت می‌کند. پس از اینکه تخمک وارد رحم می‌شود مراحل لقاح و شکل گیری جنین اتفاق می‌افتد و تولید مثل رخ می‌دهد.

 

اینفوگرافیک دستگاه تناسلی زنان

اینفوگرافیک دستگاه تناسلی زنان

 

دستگاه تناسلی زنان شامل چه بخش‌هایی است؟

به صورت کلی اندام تناسلی زنان شامل دو بخش داخلی و خارجی است که در بخش داخلی اندام‌هایی به نام تخمدان، لوله رحم، رحم و مهبل قرار دارد. بخش خارجی آلت تناسلی زنان نیز فرج نام دارد و شامل کلیتوریس، استخوان شرمگاهی، پرده‌ بکارت، پیازهای دهلیزی، غدد دهلیزی، واژن، میزراه، لب‌های داخلی و لب‌های خارجی است. شناخت بدن همسر و قسمت‌های مختلف اندام تناسلی بانوان به مردان در انجام رابطه جنسی کمک زیادی خواهد کرد. در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

1-لبه بزرگ واژن

لبه بزرگ واژن چروک‌های ضخیم پوستی است که پایین‌تر از شرمگاه قرار دارد. همچنین بین چین‌ها شکافی وجود دارد که نام آن پودندال است. موهایی که در زمان بلوغ رشد می‌کنند، در سطوح لبه بزرگ واژن هستند و لبه کوچک واژن کاملا بدون مو است.

2-لبه کوچک واژن

لبه کوچک واژن بسیار نازک، ظریف و بدون مو است. این لبه نقش مهمی در هدایت صحیح ادرار دارد. در میان لبه‌های فرج فضایی قرار دارد که پیشابراه در قسمت بالایی آن‌ و واژن در پایین آن است.

3-کلیتوریس از اجزای دستگاه تناسلی زنان

کلیتوریس تقریبا شبیه به اندام تناسلی است اما نقش ادراری ندارد. در واقع کلیتوریس تنها عضو بدن است که صرفا عملکردی جنسی دارد. این قسمت با عصب های زیادی در ارتباط است و باعث تحریک جنسی فوق العاده می شود و یکی از نقاط حساس بدن زن به شمار می رود. کلیتوریس بافت لطیفی دارد و در سر آن برآمدگی کوچکی قرار داشته که شبیه به سر آلت تناسلی در مردان است.

4-پرده‌ بکارت

غشا نازکی که در دهانه واژن برخی از زنان قرار دارد و بحث و مناقشات فراوانی هم حول آن شکل گرفته است. باورهای غلطی که درباره آن وجود دارد مانع از شناخت درست عملکرد و یا چرایی وجود این غشا می شود. ضخامت این غشا که در اصل هایمن و در زبان عامیانه به غلط پرده بکارت خوانده می شود یک الی دو میلیمتر است که در برخی از زنان به طور مادرزادی وجود ندارد. برخی از زنان هم هایمن کاملا مسدود دارند که عارضه ای پزشکی محسوب شده و باید توسط پزشک پاره شود تا از بروز اختلال آندومتریوز یا تجمع خون قاعدگی در پشت هایمن جلوگیری به عمل آید.

مباحثی نیز درباره انواع پرده‌ بکارت وجود دارد. هیچ شکل و اندازه استانداردی برای پرده بکارت وجود ندارد. چرا که می تواند در بین افراد بسیار متفاوت باشد، از یک حلقه نازک تا پوشش گسترده تر. برخی از افراد ممکن است به طور طبیعی دهانه پرده بکارت بازتری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دهانه کوچک تری داشته باشند. لازم به یادآوری است که ظاهر پرده بکارت به تنهایی نمی تواند تاریخچه جنسی فرد را تعیین کند. پرده بکارت در اولین رابطه جنسی لزوما نه پاره می شود و نه درد و خونریزی دارد. در حقیقت، پرده بکارت معمولاً انعطاف‌پذیر است و ممکن است با هر نوع نفوذی کشیده شده و سپس به حالت قبل باز گردد.

5-واژن از اجزای دستگاه تناسلی زنان

واژن یک لوله‌ عضلانی و توخالی است که بین مثانه و رکتوم قرار دارد. واژن از سه لایه‌ مخاطی درونی، میانی مرکزی و فیبری بیرونی تشکیل شده است. به صورت کلی نقش واژن دریافت آلت تناسلی و مایع منی در زمان رابطه‌ جنسی، راهی برای زایمان و خارج شدن خون ناشی از سیکل قاعدگی است.

6-رحم

شکل رحم مانند گلابی وارونه شکل است و در محوطه‌ لگن قرار دارد. در زمان بـارداری در نگهداری و تغذیه جنین در حال رشد نقش مهمی دارد. در زمان رابطه‌ جنسی نیز اسپرم پس از ورود به واژن از طریق لوله‌های رحمی خود را به تخمک می‌رساند و بارور می‌شود.

7-تخمدان از اجزای دستگاه تناسلی زنان

تخمدان‌ها به شکل تخم‌مرغ هستند و در سمت راست و چپ قرار دارند. درون تخمدان‌ها هزاران تخمک وجود دارد که بعد از بلوغ و قاعدگی، هر ماه یک تخمک آزاد می‌شود. بعد از تخمک گذاری این تخمک‌ها به سمت رحم روانه می‌شوند و اگر در مسیر با اسپرم برخورد داشته باشند تخم تشکیل می‌شود و فرایند حاملگی اتفاق می‌افتد اما اگر با اسپرم ترکیب نشوند در زمان قاعدگی از بدن دفع می‌شوند. برای آشنایی بیشتر با علائم تخمک گذاری کلیک کنید.

 

بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان

برخی از بیماری‌ها و عفونت‌ها هستند که در ناحیه تناسلی اتفاق می‌افتند و خانم‌ها باید نکاتی را رعایت کنند تا به این بیماری‌ها مبتلا نشوند. در ادامه به برخی از این بیماری‌ها اشاره می‌کنیم.

1- التهاب و عفونت واژن و فرج

به دلیل عفونت‌های قارچی، باکتری‌ها و تماس با مواد تحریک کننده مانند صابون‌های آلوده، التهاب و عفونت واژن و فرج اتفاق می‌افتد. علائم التهاب و عفونت شامل سوزش ناحیه تناسلی، ترشح سفید یا خاکستری که رقیق یا کف دار است، التهاب و تورم لبه‌های واژن، مقاربت جنسی دردناک و درد و ناراحتی در زمان ادرار است. برای اطلاع از نشانه های واژن سالم کلیک کنید.

2- خونریزی غیرطبیعی واژن

گاهی ممکن است به غیر از زمان قاعدگی، واژن خونریزی داشته باشد که یکی از دلایل خونریزی، ضربه به این ناحیه می‌باشد یا دلایلی مانند عفونت، استفاده از آی‌ یو‌ دی IUD، استرس، کیست تخمدان، سوء تغذیه، اختلالات هورمونی، مصرف دارو، پولیپ، حاملگی، سقط، سرطان گردن رحم، سرطان رحم و نزدیک شدن به دوران یائسگی باعث خونریزی واژن می‌شوند.

3- حاملگی خارج از رحم

این اتفاق زمانی می‌افتد که تخمک بارور شده اما به سمت رحم هدایت نمی‌شود و در لوله رحم شروع به رشد می‌کند یا حتی ممکن است وارد لوله‌ رحم نشود و در لگن باقی بماند. به این فرایند حاملگی نا به جا یا حاملگی خارج از رحم می‌گویند. برای کسب آگاهی در رابطه با بارداری خارج از رحم کلیک کنید.

4- کیست تخمدان از بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان

وقتی حفره‌ای غیر طبیعی درون تخمدان ایجاد و در داخل آن مایع جمع شود، کیست تخمدان به وجود می‌آید. علائم کیست تخمدان شامل بادکردگی، ورم و درد در ناحیه زیر شکمی است. اگر کیست تخمدان بترکد، بیمار دچار درد شدید و ناگهانی می‌شود. برای درمان، پزشک با توجه به معاینات، روش درمانی موثری مانند استفاده از قرص‌ ضد بارداری، لاپاراسکوپی و لاپاراتومی را به بیمار پیشنهاد می‌کند.

جراحی های زیبایی واژن در سال ها اخیر افزایش چشمگیری داشته است. البته در بعض مواقع این جراحی ها ضروری به نظر می رسند و بیشتر جنبه درمانی دارند. اما باید در نظر داشت که هر نوع جراحی عوارض خاصی به دنبال دارد. یکی از این عوارض، قطع شدن عصب های بافت واژن و بی حسی آن است. در این صورت واژن زن در برابر ماساژ جنسی، هیچ حسی نداشته و تحریک نمی شود.

 

اهمیت مراقبت از دستگاه تناسلی زنان

سیستم جنسی و تولید مثلی در زنان نقش مهمی در سلامت عمومی فرد ایفا می کند. چند دلیل کلیدی برای اهمیت مراقبت از این سیستم وجود دارد:

1. تولید مثل و باروری

حفظ سیستم تناسلی سالم برای زنانی که مایل به بچه دار شدن هستند ضروری است. معاینات منظم، حفظ یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و اجتناب از رفتارهای پرخطر مانند سیگار کشیدن یا مصرف بیش از حد الکل می تواند به حمایت از سلامت باروری و افزایش شانس بارداری موفق کمک کند.

2. تعادل هورمونی

دستگاه تناسلی مسئول تولید و تنظیم هورمون های کلیدی در زنان مانند استروژن و پروژسترون است. عدم تعادل هورمونی می تواند منجر به مسائل مختلفی مانند چرخه های قاعدگی نامنظم، نوسانات خلقی یا حتی ناباروری شود. با مراقبت از دستگاه تناسلی، زنان می توانند به حفظ تعادل هورمونی بهینه و سلامت کلی کمک کنند.

3. پیشگیری و تشخیص زودهنگام بیماری ها

معاینات منظم زنان، از جمله تست پاپ و غربالگری عفونت های مقاربتی (STIs)، برای تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل یا بیماری بالقوه حیاتی است. شرایطی مانند سرطان دهانه رحم، اندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و بیماری التهابی لگن (PID) را می توان در مراحل اولیه شناسایی و درمان کرد و شانس مداخله موفق و بهبود نتایج را افزایش داد.

4. سلامت قاعدگی

مراقبت از دستگاه تناسلی شامل مدیریت قاعدگی به روشی سالم است. شامل استفاده از محصولات بهداشتی مناسب، حفظ بهداشت قاعدگی و رسیدگی به هرگونه ناراحتی یا بی نظمی در طول قاعدگی است. سلامت قاعدگی بخشی جدایی ناپذیر از سلامت کلی باروری برای زنان در دستگاه تناسلی زنان است.

 سخن آخر

علیرغم اهمیت رابطه جنسی در زندگی، در تمام عرصه های آموزشی کمتر به آن پرداخته شده است. اما آگاهی در این زمینه و آموزش سکس صحیح می تواند از بروز بسیاری از انواع اختلالات جنسی جلوگیری نماید. روابط سالم زمینه ساز تعادل روانی و احساس رضایت بیشتر از زندگی مشترک می شود. مشاوره های آموزشی و روانشناسی در زمینه های مختلف از جمله خانواده، جنسی، زوجین می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد. شما می توانید برای حل مشکلات ازدواج و جنسی خود با مرکز مشاوره حامی هنر زندگی به صورت تلفنی تماس گرفته و مشاوره روانشناسی دریافت نمایید. برای اطلاع از مشاوره تلفنی کلیک کنید.

سوالات متداول

_ چرا من و همسرم هر زمان که آمیزش جنسی داریم من در واژن خود احساس درد می‌کنم؟

اگر در زمان رابطه‌ جنسی احساس درد می‌کنید ممکن است پوزیشن‌های نادرستی داشته باشید یا آن‌ها رو به درستی اجرا نمی‌کنید. همچنین ممکن است به دلیل استرس و اضطراب از رابطه‌ جنسی لذت نمی‌برید و واژن شما مرطوب نمی‌شود به همین دلیل در زمان رابطه‌ جنسی در واژن خود احساس درد می‌کنید. اگر از نظر روانی مسئله‌ای شما رو آزار می‌دهد، ‌می‌توانید با مشاورین متخصص در این زمینه در ارتباط باشید تا بتوانید مسئله‌ خود را حل کنید از رابطه‌ جنسی لذت ببرید.

_ هر زمان که به ارگاسم می‌رسم دچار خونریزی می‌گردم، چرا؟

نمی‌توان گفت تنها ارگاسم دلیل خونریزی است و شاید دلایل دیگری مثل خشکی واژن و پوست حساس موجب خونریزی شده است. بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با انجام معاینه، علت خونریزی در زمان به ارگاسم رسیدن را متوجه شوید و برای درمان اقدام کنید.

_ وقتی که قرص مصرف می‌کنیم برای تخمک چه اتفاقی می‌افتد؟

هر قرصی تاثیر متفاوتی در بدن دارد و نمی‌توان گفت تمام قرص‌ها به یک شکل عمل می‌کنند. برخی از قرص‌ها هستند که ضد بارداری بوده و از شکل گیری تخمک جلوگیری می‌کنند، اما حتی در برخی موارد ممکن است این قرص‌ها به درستی عمل نکنند و نتوانند از شکل‌گیری تخمک جلوگیری کنند. بعضی از قرص‌ها موجب بالا رفتن هورمون‌های استروژن می‌شوند و بعد از پایین آمدن آن خانم‌ها پریود می‌شوند و قرص دفع می‌گردد.

_ چرا واژن من ترشح دارد؟

ترشحات واژن طبیعی است و برای مرطوب نگه داشتن و سالم ماندن واژن ضروری است. ترشح واژن از خشکی، حساسیت و آسیب جلوگیری می‌کند. در حقیقت این ترشحات میکروب‌های داخل واژن را خارج کرده و بدن را در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کند. یکی دیگر از فواید ترشحات واژن این است که در زمان رابطه‌ جنسی واژن را مرطوب می‌کند و باعث آسان شدن عمل دخول می‌‌شود.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*