ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7
ما از ساعت 9:00 الی 19:00 در خدمت شما عزیزان هستیم!
جردن- خیابان 33 پلاک 50 واحد 7

قرص ال دی | موارد مصرف و عوارض قرص ال دی


خوشحال می شویم برای دیدن ویدیوهای مرتبط با قرص ال دی پیج اینستاگرام دکتر فرزاد طباطبایی را دنبال کنید.


قرص ال دی یکی از انواع قرص‌های ضد بارداری است که با ایجاد تغییرات هورمونی در بدن زن از تخمک گذاری و آزاد شدن تخمک از تخمدان جلوگیری می‌کند. قرص‌های ضدبارداری حاوی اشکال مصنوعی دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند که به طور طبیعی در تخمدان زنان ساخته می شوند. استفاده از قرص‌های ضد بارداری در کسانی که تمایلی به استفاده از روش‌هایی نظیر کاندوم ندارند جایگزین مناسبی است. با این حال مصرف این قرص با عوارضی همراه است و مشکلاتی را برای زنان ایجاد می کند.
در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری در مورد مصرف قرص ال دی و عوارض آن ارائه شده است که مطالعه آن می‌تواند به شما در انتخاب بهترین روش جلوگیری از بارداری کمک کند. برای کسب اطلاع از انواع روش های پیشگیری از بارداری بهتر است از مشاوره جنسی و زناشویی بهره مند شوید.

تماس با مشاور

ترکیبات قرص ال دی 

قرص ال دی از جمله انواع قرص‌ ضد بارداری است که پس از برقراری رابطه جنسی و مقاربت می‌توانید از آن برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید. این قرص دارای ترکیباتی از هورمون‌های زنانه است. هر قرص ال دی حاوی 03/0 میلی گرم اتینیل استرادیول (ترکیب استروژنی)، 3/0 میلی گرم نورژسترل یا15/0 میلی گرم لوونورژسترل(ترکیبات پروژسترونی) است.

مکانیسم اثر قرص ال دی

در فرایند باروری، تخمکی که از بدن زن آزاد شده و توسط اسپرم بارور شده است، به رحم رفته و در آنجا رشد می کند. آزاد سازی تخمک در بدن زن به وسیله هورمون های طبیعی بدن صورت می گیرد. دارو های ضد بارداری همچون قرص ال دی حاوی هورمون هایی همچون اســتروژن و پروژستین هستند و این گونه می توانند کارکرد طبیعی هورمون های مربوط به باروری را مختل کنند تا تخمک گذاری صورت نگیرد. هم چنین قرص ها می توانند تغییراتی در رحم به وجود آورند تا تخمک بارور شده امکان طی کردن مــراحل لقاح و شکل گیری جنین را نداشته باشد.

انواع قرص ال دی

قرص های ال دی به دو نوع تقسیم می شوند. قرص هایی با ترکیب استروژن و پروژستین و قرص های با پروژستین تنها. قرص های ترکیبی در دوزهای مختلفی وجود دارند که معمولا پزشکان از دوزهای پایین استفاده می کنند. چرا که همان اثر بخشی را دارند و عوارض جانبی جدی نیز به وجود نمی آورند. قرص های ال دی یاز و یاسمین از انواع برند های تجاری معروف قرص های ترکیبی هستند.

قرص های نوراتیندرون و میکرونر از برندهای تجاری معروف قرص های ال دی پروژستین هستند. قرص های پروژستینی نیز معمولا برای افرادی تجویز می شود که بدن شان نسبت به استرژون واکنش منفی نشان می دهد و یا کسانی که در دوران شیردهی یا نزدیک به یائــسگی هستند. البته باید در خصوص مصــرف دارو در دوران شیردهی احتیاط بیشتری به عمل آید و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

قرص ال دی بهتر است یا اچ دی

اینکه قرص های ضدبارداری LD (با دوز پایین) یا HD (با دوز بالا) بهتر هستند به نیازها و ترجیحات فردی شما بستگی دارد.

قرص های LD حاوی دوز پایین تری از هورمون ها نسبت به قرص های HD هستند. آن ها معمولاً اولین انتخاب برای اکثر زنان هستند زیرا عوارض جانبی کمتری دارند. عوارض جانبی رایج قرص های LD عبارتند از:

• خونریزی نامنظم
• حالت تهوع
• استفراغ
• حساسیت سینه
• تغییرات خلق و خوی

قرص های HD حاوی دوز بالاتری از هورمون نسبت به قرص های LD هستند. معمولا برای درمان شرایط خاص استفاده می شوند، مانند:

• خونریزی شدید قاعدگی
• اندومتریوز
• سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

قرص های HD می توانند در پیشگیری از بارداری موثرتر از قرص های LD باشند، اما خطر عوارض جانبی بیشتری نیز دارند. عوارض جانبی رایج قرص های HD عبارتند از:

• حالت تهوع
• استفراغ
• حساسیت سینه
• تغییرات خلق و خوی
• افزایش وزن
• آکنه

در نهایت، بهترین راه برای تصمیم گیری اینکه کدام نوع قرص ضد بارداری برای شما مناسب است، صحبت با پزشک است. آن ها می توانند به شما کمک کنند تا نیازها و خطرات فردی خود را ارزیابی کرده و بهترین قرص را برای خود انتخاب کنید.

موارد مصرف قرص ال دی

قرص ال دی علاوه بر اینکه در پیشــگیری از بارداری مؤثر است می‌تواند در درمان برخی بیماری‌های زنان نیز به کار رود. برای مثال متخصصین در درمان قاعدگی دردناک، خونریزی‌های زیاد، کیست‌های خوش خیم تخمدان و کاهش میزان التهابات لگنی نیز از این قرص استفاده می‌کنند.

نحوه مصرف قرص ال دی

اولین نکته‌ای که در ارتباط با مصرف قرص ال دی باید در نظر بگیرید این است که این دارو را سرخود مصرف نکنید و پیش از آن حتماً با یک پزشک متخصص زنان مشورت کنید. این دارو معمولاً از شب سوم سیکــل قاعدگی روزانه یک عدد مصرف می‌شود. پس از خوردن 21 عدد از قرص‌ها برای یک هفته مصرف دارو قطع می‌شود و در روز هشتم مجدداً مصرف از سر گرفته می‌شود.

عوارض جانبی مصرف قرص‌های ال دی

قرص ضد بارداری ال دی همانند هر داروی دیگری می‌تواند برخی عوارض جانبی را برای افراد به همراه داشته باشد. از جمله این عوارض می‌توان به حالت تهوع، استفراغ، سردرد، افزایش رشد موهای زائد، افزایش وزن، آکنه و افزایش احتمال دچار شدن به بیماری‌های صفراوی اشاره کرد. برای پیشگیری از عوارض گوارشی مذکور بهتر است که قرص را در شب و پیش از خواب مصرف کنید. این مشکلات معمولا در عــوارض قرص اورژانسی نیز مشاهده می شوند.

 این کار می‌تواند تا حدودی این عوارض را کاهش دهد. هم چنین در کسانی که عمل جراحی انجام داده‌اند مصرف این دارو می‌تواند منجر به ترمبوآمبولیسم شود. به همین خاطر از چند هفته قبل از جراحی معمولاً پزشکان دستور به قطع مصرف دارو می‌دهند. علاوه بر این‌ها افزایش خطر سکته مغزی نیز در پی مصرف قرص ال دی گزارش شده است. با این حال متخصصین معتقدند که این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که فرد مایعات کافی در روز دریافت نکند. به همین خاطر نوشیدن آب کافی در زمان مصرف قرص‌های ضد بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است.

به طور کلی مصرف یک دوره از این دارو معمولاً نمی‌تواند عوارض نگران کننده‌ای برای افراد به همراه داشته باشد اما در مصرف طولانی مدت باید دقت بیشتری به خرج دهید و در طول دوران مصرف با پزشک خود در تماس باشید.

تاثیر قرص ال‌دی بر رابطه جنسی

مصرف این قرص ها ممکن است ترشـحات واژن را دچار تغییر کنند. مثلا در برخی از افراد دیده شده که پس از مصرف این قرص ها ترشحات واژن کاهش یافته است و در نتیجه این امر رابطه جنسی و دخول سخت شده و زن متحمل درد در رابطه جنسی می گردد. البته این مساله با استفاده از ژل های روان کننده تا حدودی قابل حل می باشد.

تاثیر قرص ال دی بر مغز و اعصاب

با وجود بیش از نیم قرن استفاده قرص ال دی، هنوز چیزهای زیادی در مورد اثرات قرص های ضد بارداری بر مغز وجود دارد که احتمالا ناشناخته باقی مانده است. چنانچه ذکر آن رفت داروهای ضد بارداری هورمونی توسط زنان در سراسر جهان استفاده می شود. شواهد همگرا از تحقیقات حیوانی نشان می دهد که مواد ضد بارداری می توانند ساختار و عملکرد مغز را تغییر دهند، اما چنین اثراتی به طور معمول بخشی از گفتمان عمومی یا تصمیم گیری بالینی در مورد مصرف این داروها نبوده است. طبق برخی تحقیقات و مطالعات وارد شده، تغییرات ساختاری و عملکردی را در نواحی درگیر در پردازش عاطفی و شناختی، مانند آمیگدال، هیپوکامپ، قشر جلوی مغز و شکنج سینگوله مغز شناسایی کردند. اگرچه نیاز به بررسی بیشتر پیامدهای این یافته ها به ویژه در مورد دختران نوجوان وجود دارد.

به هر روی اینکه فکر کنید قرص های کنترل بارداری بر مغز تأثیر نمی‌گذارد عقلانی نیست. به این دلیل که کنترل بارداری به عنوان یک اختلال هورمون غدد درون ریز طراحی شده است و جایگزین کردن هورمون پروژسترون و استروژن واقعی بدن با نسخه های مصنوعی ممکن است مغز شما را دچار مشکل کند. واضح است که هورمون ها برای سلامت مغز و عملکرد مغز بسیار مهم هستند. به لطف ۵۰ سال گذشته و افرادی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کردند مشخصا بسیاری از آن ها اضطراب و یا افسردگی را به عنوان یک عارضه جانبی گزارش می کنند. نه درصد از زنانی که قرص‌های هورمونی ترکیبی مصرف می‌کنند، تغییرات خلقی را گزارش می‌کنند. به نظر می رسد بهتر است راه های دیگری برای کنترل بارداری در پیش گرفته شود.

ال دی و چرخه خواب و خلق و خو

همچنین ارتباطی بین مصرف قرص ال دی و چرخه خواب و بیداری و خلق و خوی متاثر از آن وجود دارد. استروژن در حفظ ریتم شبانه روزی یا ساعت درونی بدن نقش دارد. پژوهشی که در سال ۲۰۱۴ در «Frontiers in Behavioral Neuroscience» منتشر شد، نشان داد که وقتی این زمان‌بندی دستکاری می شود بر چرخه خواب و بیداری، ترشح هورمون، عادات غذایی، هضم مواد غذایی و دمای بدن از جمله چرخه‌های ۲۴ ساعته تأثیر می گذارد و زنان را در معرض خطر بیشتری برای بیماری های روانپزشکی مانند افسردگی و اضطراب قرار می دهد. علاوه بر این کنترل بارداری با قرص های پیشگیری میکروبیوم های روده(اجتماع باکتری هایی که در معده و روده زندگی می کنند) را نیز تغییر می دهد. میکروبیوم روده با عملکرد مغز مرتبط است.

تغییرات خلق و خوی یکی از شایع ترین عوارض جانبی گزارش شده از کنترل بارداری خوراکی است اما به ندرت تحقیقی در مورد نحوه تعامل این قرص با مغز وجود دارد. مقاله ۲۰۲۱ Frontiers in Neuroendocrinology فقدان تحقیق در مورد تأثیر داروهای ضد بارداری خوراکی بر مغز را «یکی از بزرگ ترین آزمایش‌های طبیعی در تاریخ بشر» نامید و مطالعاتی هم که وجود دارند معمولا نمونه های بسیار کوچکی دارند و برای تعیین علت و معلول مناسب نیستند.

موارد منع مصرف قرص ال دی

همه بانوان مجاز به مصرف قرص‌های ضد بارداری از جمله قرص ال دی نیستند. موارد زیر از جمله شرایطی هستند که در آن‌ها بانوان باید از مصرف دارو خودداری کنند.

  • ابتلا به سرطان دستگاه تناسلی
  • ابتلا به سرطان پستان
  • ابتلا به انواع سرطان‌های مرتبط با هورمون‌ها
  • بالا بودن چربی بدن و فــشار خون بالا
  • بیماری‌های قلبی عروقی
  • دوران بــارداری
  • دچار بودن به خونریزی‌های تشخیص داده نشده رحمی

در این شرایط بهتر است که از روش‌های جایگزین برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید. برای مثال استفاده از کاندوم‌های زنانه و مردانه و استفاده از ابزارهای نظیر IUD می‌تواند روش‌های بهتری برای شما باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آی یو دی کلیک کنید.

قرص ال دی و تداخلات دارویی

برخی داروها می‌توانند در اثرات این قرص تداخل ایجاد کنند. برای مثال مصرف هم زمان آنتی بیوتیک‌ها، داروهای ضد سل، داروهای ضد صرع و داروهای ضــد افسردگی ممکن است با قرص ال دی منجر به بروز تداخلات دارویی شود.

مدت زمان تاثیر گذاری قرص های ال دی

به طور کلی می توان گفت که در همان ماه اول استفاده از این قرص ها، اثر بخشی آن نیز شروع می شود. اما معمولا متخصصان توصیه می کنند که در ماه اول مصرف برای اطمینان کامل از عدم بارداری و اثربخشی کامل قرص ها، از روش های جلوگیری دیگری همچون کانــدوم نیز استفاده شود تا مشکلی به وجود نیاید.

عقب انداختن زمان پریود با استفاده از قرص های ال‌دی

زنان به دلایل متعددی نیاز پیدا می کنند که زمان پریود خود را به تاخیر بیندازند و یا بخواهند زمان قاعدگی خود را به شیوه های مختلف قطــع پــریود، کوتاه تر نمایند. مثلا رفتن به مکان های زیارتی یا برخی بیماری ها از شایع ترین و مهم ترین دلایل خانم ها برای عقب انداختن زمان پریود هستند. استفاده از قرص های ضد بارداری ال‌دی می تواند در این مورد موثر باشد. اما توجه داشته باشید که این مساله تعادل طبیعی هورمون های بدن را بر هم می زند و معمولا توصیه نمی شود و یا بهتر است زمانی استفاده شود که واقعا ضروری باشد.

مصرف قرص ال دی در مردان

به طور معمول مصرف قرص ال دی در مردان توصیه نمی شود و کار چندان عقلانی هم نیست اما در برخی موارد و به دلایلی ممکن است مردان از این قرص ها استفاده نمایند. مثلا افراد ترنس یا دوجــنسه ها که دوست دارند اندام های زنانه خود را تقویت کنند ممکن است به این کار روی بیاورند. مصرف قرص ال دی در طولانی مدت می تواند ویژگی ها مردانه همچون رشد موی صورت را متوقف سازد و از سویی ویژگی های زنانه را تشدید کند. مثلا سینه ها بیش از حد رشد می کنند و محل تجمع چربی در بدن تغییر می یابد. در صورت مصرف طولانی مدت این دارو در مردان لازم است که حتما با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.

فراموش کردن مصرف قرص

مصرف قرص‌های ضد بارداری باید بسیار منظم باشد. به همین خاطر تلاش کنید که هر شب قرص را سر ساعت خاصی مصرف کنید. در صورتی که یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید لازم است که در نوبت بعدی دو قرص را با هم مصرف کنید و پس از آن به روال معمول مصرف خود ادامه دهید. اگر دو شب متوالی مصرف قرص را فراموش کردید، باید دو نوبت بعدی هر بار دو قرص و در نهایت 4 قرص مصرف کنید و پس از آن به مصرف معمول بازگردید.

ارتباطات قرص های ال‌دی با چاقی و افسردگی

طبق بررسی ها برخی از افرادی که از قرص های ال دی استفاده می کنند تا حدودی افزایش چربی در نواحی باسن و سینه را گزارش داده اند. با وجود استروژن در ترکیب این قرص ها، این نوع چاقی چندان غیر معمول به نظر نمی رسد. افــسردگی یکی از عوارض مصرف این قرص ها می باشد و افرادی که سابقه افسردگی دارند به هیچ عنوان نباید از این دارو استفاده نمایند.
بهتر است برای درمان افسردگی از روش های غیر دارویی و از طریق مشاوره های روان درمانی استفاده شود. مشاوران حامی هنر زندگی می توانند در این زمینه یاریگر شما باشند. برای کسب اطلاعات در خصوص مشاوره روانشناسی این مرکز کلیک کنید.

مصرف همزمان قرص ال دی و قرص اورژانسی

مصرف همزمان قرص‌های ضدبارداری با دوز پایین (قرص‌های LD) و قرص‌های پیشگیری از بارداری اورژانسی (ECP) توصیه نمی‌شود. قرص LD برای جلوگیری از بارداری روزانه مصرف می شود. آن ها با جلوگیری از تخمک گذاری، ضخیم شدن مخاط دهانه رحم برای مسدود کردن اسپرم و نازک شدن پوشش داخلی رحم برای کاهش پذیرش لانه گزینی عمل می کنند.

ECP بعد از رابطه جنسی محافظت نشده برای جلوگیری از بارداری به شکلی موقت و اضطراری مصرف می شود. آن ها با تأخیر یا جلوگیری از تخمک گذاری، یا با جلوگیری از لقاح در صورتی که تخمک گذاری قبلاً رخ داده است، کار می کنند.

مصرف همزمان قرص های LD و ECP می تواند در اثربخشی هر دو دارو اختلال ایجاد کند. قرص‌های LD می‌توانند ECP را در پیشگیری از بارداری مؤثرتر کنند و ECP می‌تواند باعث کاهش اثربخشی قرص‌های LD در جلوگیری از تخمک‌گذاری شود.

اگر قرص های LD و ECP را همزمان مصرف کرده اید، استفاده از یک روش پشتیبان پیشگیری از بارداری، مانند کاندوم، برای 7 روز آینده مهم است. همچنین باید 3 هفته پس از مصرف ECP تست بارداری انجام دهید تا مطمئن شوید که باردار نیستید.

اگر در مورد اثربخشی کنترل بارداری خود نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید. آن ها می توانند به شما در انتخاب بهترین روش پیشگیری از بارداری برای نیازهای خود کمک کنند.

عوارض جانبی احتمالی مصرف همزمان قرص های LD و ECP:

• خونریزی نامنظم
• حالت تهوع
• استفراغ
• درد شکم
• سردرد
• سرگیجه

اگر هر یک از این عوارض جانبی را تجربه کردید، مصرف داروها را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.

سؤالات متداول

- قرص ال دی با اچ دی چه تفاوتی دارد؟

این دو قرص از نظر ترکیبات با هم تفاوتی ندارند، بلکه تفاوتشان در میزان دوز متفاوتشان است. قرص اچ دی دوز بالاتری دارد. در کسانی که می‌خواهند داروی ضدبارداری را برای مدت طولانی‌تری مصرف کنند، معمولاً پزشکان تجویز قرص ال دی را مناسب‌تر می‌دانند.

- آیا قرص ال دی با مصرف داروهای روان پزشکی تداخل دارد؟

این دارو با برخی از داروهای روان پزشکی نظیر داروهای ضد صرع تداخل ایجاد می‌کنند. از جمله این داروها می‌توان به کاربامازپین و فنوباربیتال اشاره کرد. در صورتی که داروی خاصی مصرف می‌کنید، حتماً این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.

آیا احتمال بارداری با وجود مصرف داروی ضد بارداری وجود دارد؟

احتمال بارداری زمانی که شما داروهای ضدبارداری مصرف می‌کنید بسیار کم است. با این حال غیر ممکن نیست. اگر در این باره بسیار نگران هستید، استفاده از برخی دیگر از روش‌های ضدبارداری نظیر استفاده از IUD در داخل رحم می‌تواند روش اطمینان بخش تری باشد.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز نشانه گذاری شده اند*